Parlament

Parlament

2014. július 31., csütörtök

Izrael 2014 - 2. rész: benyomások

Aggódtunk Izraelben/Izraelért
Két idegen nép konfliktusában állást foglalni kívülállóként csak értékalapon lehet. Mit választunk inkább, egy demokratikus, nyitott, befogadó, multikulturális, prosperáló nemzetet, vagy egy diktatórikus,  kirekesztő, vallási és nemzeti fundamentalista, saját népét terror alatt tartó rezsimet.
Utazásunknak a gázai helyzet miatti elhalasztásáról már írtam. Légiriadó szempontjából Izrael riasztási körzetekre van osztva:
Netanya, ahol laktunk, a másfél perces zónában van, vagyis a riasztás kezdetétől ennyi időn belül kell óvóhelyre vonulni. Minden új lakás, vagy ház rendelkezik egy megerősített szobával. Régi, óvóhellyel nem rendelkező házaknál a felső emeletről lejjebb kell menni. Ha utcán éri az embert a riadó, be kell menni egy óvóhellyel rendelkező épületbe. Ha járműben ülsz, autót vezetsz, le kell állítanod a járművet, ki kell szállnod, és vagy fedett helyre kell menekülnöd, vagy hasra feküdve, a fejedet a karoddal védve kell megvárnod a légiriadó végét.
Netanyán egyszer hallottuk a szirénát, de nem a mi körzetünkből. Orsi azt mondta, nem kell aggódnunk. Pár perc múlva Natan telefonált, hogy Netanya mellett csapódott be a rakéta. Gederán szintén csak távolról hallottuk a szirénát (én meg sem hallottam), de a házigazdánk a bunkerszobába terelt minket.
Kint tartózkodásunk során két napig szünetelt a polgári légi közlekedés, így kicsit aggódtunk, hogy hogyan fogunk hazajönni.
Bevásárló központ parkolójába behajtáskor ellenőrizhetik az autót, vagy csak megkérdezik, van-e nálunk fegyver. Ilyenkor vérmérséklet szerint lehet azt válaszolni, hogy nincs, vagy hogy nem tudtuk, hogy kellett volna hozni.
Minden esetre le a kalappal az izraeli polgári védelem, a kiépített korai riasztási rendszer és a rakétaelhárító rendszer előtt.

Megcsodáltuk Izraelt
Turistaként nehéz megítélni egy ország gazdasági helyzetét. Persze olvastuk, hogy Izrael a start-up cégek és a joint venture Mekkája, kaptam is születésnapomra egy könyvet Startra kész nemzet címmel, mely az izraeli gazdasági csodáról szól, de még nem volt időm elolvasni.
Viszont, ami mindenkinek szembeötlő, az a fantasztikus ütemű ingatlanfejlesztés, építkezés és infrastruktúra-fejlesztés. 24 éve még alig volt jellemző Izraelre a magasépítés, most pedig szinte mindenütt toronyházak épülnek. A mi szállásunk is egy tízemeletes toronyházban volt.
Gyanítom, hogy az Izraelben koncentrálódó működő tőke mennyisége párját ritkító mértékű.
Az Azrieli-tornyok Tel Avivban

Tel Aviv-i utcakép

Új jeruzsálemi épületek
Autóztunk Izraelben
Ahogyan az épületekre, úgy az úthálózatra sem lehetett ráismerni 24 év után. A városok között 3-4 pályás autópályák vannak, de szinte mindenütt az osztott pályás közlekedés van bevezetve. Sok a körforgalom. A keleties vezetési stílusnak már csak nyomai vannak (pl. nem nagyon használnak irányjelzőt), sok a körforgalom és a lámpás kereszteződés, tisztelik a gyalogátkelőket.
Tel Aviv felé

Netanya felé
Izgultam, hogy sikerül-e összebarátkoznom a bérelt, automata váltóval felszerelt KIA Forte autónkkal, de szerencsére nem volt semmi probléma, kb 1200 km-t autóztunk.
A Pál család és a KIA
Lányaim útközben
Izraelben nem könnyű parkolóhelyet kapni. A parkolási kódot a járdaszegély festése hordozza:
  • Piros-sárga: megállni tilos
  • Piros-fehér: várakozni tilos
  • Kék-fehér: fizetős övezet
  • Tiszta fehér: a helyi lakosok számára fenntartott parkolóhely
  • Festés nélküli (szürke): Ingyenes parkoló (ilyen csak a mesében van).
Orsi telefonján volt egy parkolási app, azzal oldottuk meg a fizető parkolást. Egy másik app, a Waze a navigációnkat segítette, sikerült elkerülni vele a nagy dugókat.

Megkóstoltuk Izraelt
Már többször meg voltunk hívva kajálni Orsi barátja szüleihez, úgyhogy volt némi fogalmunk, hogy milyen az izraeli vendéglátás. Sokféle húsból és sokféle köretből lehet válogatni. Sok a zöldség, a vegák sem maradnak éhen. Persze a falafelt, a pitát és a csicseriborsó-alapú humuszt is régről ismertük. Az is igaz, hogy már nálunk is lehet vásárolni egzotikus gyümölcsöket, de egy izraeli piacon minden friss, a dinnyében és szőlőben nincsen mag és mézédes, a datolya hatalmas és vajpuha. Piacon is, közértben is mindent meg lehet kóstolni.
Petra kóstol

Aszalványok, zsannamannák

Magvak zsákszámra
Négy családnál volt részünk nagy traktában, Rutiéknál, Orsi barátja nagynénjénél (kis Rita), Natanéknál és Mártáéknál.

Orsi Izraelben
Úgy látjuk, Orsi jól beilleszkedett az izraeli életbe. A kintiek dicsérik, hogy egy év alatt milyen jól megtanult héberül, bárkivel elbeszélget. Persze szüksége van az egyéves egyetemi előkészítő tanfolyamra, hogy egyetemi szintű szövegeket is megértsen.
A kint töltött egy hét alatt jó idegenvezetőnk volt, és büszkék voltunk rá, hogy milyen talpraesett és önálló.
Orsi héber nyelvű könyvet olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése