Parlament

Parlament

2014. június 10., kedd

25 évvel ezelőtti pünkösd

1989-ben még nem volt a pünkösd hivatalos ünnep, ezt is a rendszerváltásnak köszönhetjük. Persze, mint vallási ünnep megvolt, és sok népszokás is kötődött hozzá, meg persze olyan szóösszetételek, mint a pünkösdi rózsa vagy a pünkösdi királyság. Viszont a somogybabodi off-road fesztivál mindig pünkösdkor volt, és a '80-as évek végétől a német (naná, hogy nyugatnémet) off-road programban állandóan szerepelt. A Volántourist volt a magyarországi szervező, és mivel itt dolgozott a sógornőm, ő is rendszeresen dolgozott a rendezvényen, valamint Kati is, mint tolmács.
1989-ben én is és sógorom - illetve leendő sógorom, hiszen az ő esküvőjük egy hónap múlva, a mi esküvőnk Katival pedig csak egy év múlva volt - is dolgoztunk a fesztiválon, mint németül valamit gagyogó mindenesek.
A fesztivál rendezvényei közül a legfontosabbak a terepjárók versenye ill. a roncsderbi voltak. A fő szervezők a németek voltak, ennek megfelelően a résztvevők zöme is az NSZK-ból jött. A német főnök egy bérelt Lada Nivával járta a terepet, engem is végigvittek a pályán, hát mit mondjak, elég hajmeresztő volt.
Terepjáró Suzukik, a németek csak "Susi"-nak becézték
 A magyar sportújságírást a fesztiválon Dávid Sándor és az azóta már elhunyt Molnár Dániel képviselte. A Volántourist-os fő szervező ezen az eseményen kelt egybe élete párjával, igazi off-road-esküvőt tartottak, Kati tolmácsolta a szertartást a németeknek.
Az esküvői szertartás, középen Kati, mint tolmács
Roncsderbit is akkor láttam először: tényleg addig tartott a verseny, amíg volt mozgásképes autó a pályán.
Életkép a roncsderbiből
A helybéli infrastruktúra még nem volt igazán fejlett, a somogybabodi téesz autószerelő műhelye csak kelletlenül volt hajlandó egy-két autóson segíteni. Viszont a a nyugatnémetek imádták, hogy mi Trabanttal mentünk a fesztiválra, mindegyikük vezetni akarta, néhányuknak meg is engedtem. Át akarták érezni az NDK-fílinget. Pár hónap múlva aztán megkapták az NDK-sok rohamát Trabantostul, Wartburgostul, mindenestül.
Trabanttal a fesztiválon (Kati nem mobilozik, hanem walky-talky-zik)
Sógornőm egy hónap múlva férjhez ment, '90-ben gyereket szült, kilépett a Volántouristtól, így nem vett részt több off-road fesztivál szervezésében, de a 25 évvel ezelőtti rendezvény egyik felejthetetlen élményünk maradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése