Parlament

Parlament

2020. május 20., szerda

Mi lett volna, ha korábban tör ki a világjárvány?

Most, hogy a karanténos idők vége felé járunk, elgondolkodtam azon, hogy igazából pont jókor jött ez a pandémia, ha már mindenképpen jönnie kellett. Végiggondoltam néhány esetet.

Ha 30 évvel ezelőtt, 1990-ben jött volna a járvány

1990 tavaszán a rendszerváltás finisében voltunk. Vajon ugyanúgy alakult volna minden, vagy az utóvédharcait vívó állampárt elérkezettnek látta volna az időt egy diktatúra bevezetéséhez? Vajon Gorbacsov maradt volna-e a Szovjetunió élén, vagy sikeresen lezajlott volna az a katonai puccs, amely egy év után olyan furcsán elbukott?
Mi már Katival gőzerővel az esküvőnkre és a nászutunkra készültünk. Vajon el kellett volna-e halasztani a június 16-ai esküvőt és az azt követő izraeli nászutat?
Jeli arborétum, 1990 május
 
Esküvőnk, 1990 június

1990-ben még lényegében nem volt internet, de mobil telefon sem, sőt, akkor még vezetékes telefonom sem volt. Volt úgynevezett telefonkötvényem, és 1991-re boldog telefontulajdonos lehettem (a számom azóta is ugyanaz, mint amit akkor kaptam). A kormányzat és az operatív törzs üzenetei csak rádión és televízión érhettek volna el.

Ha 20 évvel ezelőtt, 2000-ben jött volna a járvány

2000 tavaszán már boldog mobiltelefon-tulajdonosok voltunk, 1999 karácsonyán hozta nekünk a Jézuska (a számom itt is ugyanaz, mint 20 éve). Volt otthoni számítógépünk, de csak telefonos modemmel tudtunk rákapcsolódni a világhálóra, ezért a mai értelemben vett internetezésről még szó sem lehetett. A miniszterelnököt akkor is Orbán Viktornak hívták, és kérdés, hogy kisgazda szövetségeseikkel hogyan menedzselték volna a pandémiát.
A munkahelyemen nagyon pörgött a Dunamenti Erőműben futó projektünk, valorizált értéken valószínűleg akkor kerestem a legtöbbet életemben. Kérdés, hogy visszavetette-e volna ezt a projektet a ragály.
2000-ben még csak Bori járt iskolába, valószínűleg az on-line oktatás nemigen jöhetett volna szóba, ha csak postai úton megküldött feladatok által nem.
A 2000 tavaszi londoni utunk Katival minden bizonnyal elmaradt volna.
London, 2000 április

Ha 10 évvel ezelőtt, 2010-ben jött volna a járvány

2010 tavaszán választási lázban égett az ország. Vajon Bajnai hogyan menedzselte volna a járványt? Elhalasztották volna-e a választásokat? Az esetleg őszre halasztott választásokon ugyanúgy alkotmányozó többséget szerzett volna-e a Fidesz, vagy Bajnai annyi népszerűséget gyűjtött volna, mint sikeres válságkezelő, hogy más lett volna a választások kimenetele?
2010-ben már volt otthon széles sávú internetünk. Igaz, Bori csak 18. születésnapjára, 2010 májusára kapta a laptopját, de ha on-line tanulásra került volna sor, nyilván előre hoztuk volna a beszerzést. Persze nagyon izgultunk volna, hiszen Bori érettségije és egyetemi felvitelije is 2010-ben volt.
2010-ben már internetezésre képes telefonnal rendelkeztem, egy Nokia E66-ossal.
2010 tavaszán már fél éve új cégünkben dolgoztunk, ki voltunk tömve melóval, valószínűleg az otthoni munkát jól meg tudtuk volna szervezni, bár a paksi gerjesztés-rekonstrukciós projekt minden bizonnyal csúszott volna, és a tavaszi svájci utamra sem került volna sor.
Svájc, Kis-Titlis, 2010 március (egy kollégámmal)

Minden bizonnyal elmaradt volna a tavaszi ausztriai síelésünk is, így Kati megúszta volna lábtörés nélkül, nem úgy, mint a valóságban.

Ausztria, Planneralm, 2010 március

Ha 1 évvel ezelőtt, 2019-ben jött volna a járvány

Hát tavaly úgy jött volna nekünk a járvány, mint üveges tótnak a hanyatt esés. 2019-ben karcsúsodott le a cégünk, és március elsejével helyezkedtem el az ERBE-ben. Járvány esetén valószínűleg sor sem került volna a felvételemre, vagy pedig valószínűleg a próbaidő lejártával váltak volna meg tőlem. Mostani cégemet, a SCADANET-et is valószínűleg úgy kivéreztette volna a járványhelyzet, hogy nem gondolkodtak volna bővítésen.
Ausztria, Schladming, 2019 március
Írországi utazásunk is minden bizonnyal elmaradt volna, akárcsak tavaszi síelésünk.

Írország, Dublin, 2019 május
Kedves olvasók, higgyétek el, minden rosszban van jó is. Én nem panaszkodom a járvány időzítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése