Parlament

Parlament

2020. május 4., hétfő

Még egy születésnap ragály idején

Pedig hogy vártam a 64. születésnapomat. Már sok-sok évvel ezelőtt elterveztem, hogy el fogom énekelni Paul McCartney 1966-ban komponált örökzöldjét, a When I'm 64-t. Meg - ahogyan ezt Petra születésnapja kapcsán már leírtam - 2 hatványai egy informatikus számára fontos számok, ráadásul tagja lettem a Milliomosok Klubjának, életkorom kettes számrendszerben 1 000 000!
József Attila 1937 tavaszán egy kávéházi szegleten saját magát köszöntötte 32. születésnapján, aztán ősszel jött a szárszói tehervonat. Kétszeres józsefattilai életet éltem eddig!
Aztán beköszöntött a Nagy Ragály, jött a karantén, jöttek a zártkörű, a világhálón bővítgetett családi ünnepek. Azért a dalom elkészült, íme:


Kis kulisszatitkot azért elárulok, mivel ez volt az első greenboxos videóm: az alábbi fényképen láthatjátok, hogyan lehet házilagosan megoldani a zöld hátteres trükköket (hiába, a karantén kreatívvá tesz):

De ha most azt gondoljátok, hogy magányos bezártságban telt a születésnapom, akkor nagyon tévedtek. A hosszú hétvégét Angyali-szigeten töltöttük négyesben, de persze a köszöntésbe Orsi is bekapcsolódott WhatsAppon, meg a most már tényleg levakarhatatlan négylábú szomszédunk, Steve.
De a szülinap nem egy egyszerű köszöntésben merült ki. Az ajándékomat egy kalózos kalandjáték keretében kellett megkeresni.


  • Egy papagáj Félszemű Jack kalózkapitány utolsó üzenetét hozta el nekünk. A szerszámos kamra felcímkézett szerszámai közül a fondorlatosan megfogalmazott feltételeknek legjobban megfelelőt kellett kiválasztani, és az alapján a következő állomásra menni.

Melyiket válasszuk

  • Az új állomáshelyen - kertünk előtti tisztás közepén álló nyárfánál - megtaláltuk a következő utasítást, mely egyrészt egy vicces feladványt tartalmazott, másrészt továbbküldött minket a következő állomásra. A feladvány ez volt: " Ükapám, Véreskezű Eduárd egy napon szerencsétlenül a törvény kezére jutott, a játékoskedvű bíró azonban alkut ajánlott neki.Két sötét dobozt kapott 10 fehér és 10 fekete golyóval.A golyókat tetszés szerint kellett elosztania a két dobozban. Megmondták neki, hogy a hóhér benyúl majd valamelyik dobozba, s ha fehér golyót húz, szabadon engedi, de ha feketét, vagy nem talál golyót, akkor a halál várja. Eduárd ükapám eszét ekkorra már kikezdte a rum, de azért szerencsésen megmenekült. Te hogyan helyeznéd el a golyókat? Maximum mekkora lehet a valószínűsége annak, hogy a hóhér fehér golyót húz?"
Utasítás a fán
  • A harmadik állomás a stég volt, ahol egy vízen ringatózó palackpostát pillantottunk meg. Ebben egy térképrészlet volt, amiből nagy nehezen kisilabizáltuk, hogy az egykori rettegett kalózhajó, a Sötét Vitorla partra vetett roncsainál kell keresnünk a következő kulcsot.
Palackpostánk érkezett
  • A negyedik állomáson - a partra vetett kalózhajó roncsában - megtaláltuk az elveszett térkép részletet, benne az elásott kincs helyével.
A rettegett kalózhajó roncsa
  • Az ötödik állomáson - egy fűzfa tövében - sikerült megtalálnunk az elásott kincses ládikát, na de milyen kód nyitja a lakatot?
Megvan a láda!
  • A nyitó kód nem más volt, mint a második állomáson megoldott feladat eredménye! De a feltárult ládika csak néhány ócska kacatot és egy keresztrejtvényt rejtett!
A kincses láda tartalma
  • A keresztrejtvény megfejtése egy hatodik állomásra, a terasz előtti rózsakertbe küldött minket, ahol ráleltünk az utolsó utasításra is.
A rózsakertben
  • Utolsó üzenetében a legendás kalózvezér, Félszemű Jack gratulált a bátor kalandoroknak, akik végül a ház teraszán nyerték el méltó jutalmukat.
Hát drágalátos lányaink ilyen kalandot szerveztek szüleiknek!

Utólag megtudtuk, hogy talán nem is legálisan tartózkodtunk Angyalin. Bár előre tájékozódtunk Kiskunlacháza honlapján, és még a polgármester videóüzenetét is meghallgattuk, aki bejelentette, hogy megnyitják a Duna-partot, de aztán szombaton a kormányszóvivő bejelentette, hogy a budapestiek kirándulási és szabadidős célzattal nem utazhatnak vidékre, és ebbe nem fér bele a hétvégi ház látogatása sem, az ott alvás pedig különösképpen nem. Az internet népe azóta azt taglalja, hogy ez valóban levezethető-e explicite a kormány által kihirdetett intézkedésekből, joga van-e egy kormányszóvivőnek értelmeznie a rendeleteket. Tény, hogy azáltal, hogy vidéken enyhítettek a járványügyi megszorításokon, Budapesten szigorítani kénytelenek, különben a megnyitott strandokat, játszótereket, kerthelyiségeket ellepnék a "bűnös város" lakói.
Így viszont beteljesedett az, ami miatt rémhírterjesztés gyanújával többek ellen eljárás indult: valóban bekövetkezett a főváros lezárása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése