Parlament

Parlament

2012. október 7., vasárnap

OMEGA 50

Reggelente, amikor Petrát az iskolába viszem, időnként feltűnik egy fiatalosan öltözött nagyapa, aki unokáját kíséri. Ő Benkő László, az Omega egyik alapítója.
Az én gyerekkorom az Illés-Metro-Omega szentháromság jegyében telt. Nekik az Aczél-féle három T-ből a támogatás jutott, és a tűrt vagy éppen tiltott zenekarok között olyan szintén zseniális zenekarok voltak, mint a Tűzkerék, a Kex, a Mini vagy a Syrius. Míg az előző háromnak lemezei jelentek meg, játszották őket a tévében, rádióban, addig Baksa-Sóst, Radics Bélát, Orszáczky Jackyt és a többi hatalmas zenészt csak kis klubokban vagy néha az Ifjúsági Parkban lehetett hallani.
Az Illés, a Metro és az Omega indulhatott a Táncdalfesztiválon is, így 1968 augusztus 20-án, míg a magyar katonai alakulatok a Varsói Szerződés egyesített csapataival együtt átlépték a csehszlovák határt, hogy leverjék a Prágai Tavaszt, a televízió nézői Szörény-Bródy Amikor én még kis srác voltam, Presser-Adamis Kiabálj, énekelj vagy Schöck-Sztefanovity Fehér sziklák című dalának tapsoltak. Azért persze ne legyünk igazságtalanok, óriási zenészek voltak ők is, Presserből az egyik legnagyobb hazai dalszerző, Bródy Jánosból és Sztefanovity Dusánból a legjelesebb szövegíró, míg Dusán bátyjából, Zoránból az egyik legnagyobb dalénekes vált.
Gyerekkoromban megvolt nekünk az Illések és pofonok meg a 10000 lépés az első hazai beat-lemezek közül. Aztán a '70-es évek elején megkezdődtek a nagy zenekar-felbomlások, de az Omega maradt, és a 41 éve azonos felállásban játszó és még ma is koncertező 50 éves zenekar hosszú pályafutása hazai rekord lett Nagy idők tanúi ők, ne felejtsük el, hogy a Rolling Stones is '62-ben alakult, a Beatles első felvétele, a Love Me Do is 62-ben hangzott el először. Az Omega zenészei ifjak maradtak, a majd' 70 éves Kóbor Jánosnak van egy ötéves kislánya, Léna (akiről Dimitríj mesél).
1982-ben fennállásuk 20. évfordulóját a Budapest Sportcsarnokban egy nagy koncerttel ünnepelték. A csarnok alig fél éve épült, talán az első igazi nagy koncert volt ez a házban. A rendezvényt Jancsó Miklós rendezte, a csarnok vastraverzein is meztelen nők sétáltak. A koncertből film is készült Omega, Omega, Omega címmel. A csarnokból azóta csak hamu maradt (Jancsó szerencsére még él, 91 éves, apámnál egy hónappal fiatalabb), de az Omega még játszik. Bár jubileumi koncertjüknek alig volt hírverése (a jövő februári LGT koncert plakátjaival már most tele van a város), 13 ezer ember ünnepelte őket a Papp László Sportarénában.
Nem tehetek róla, de a jubileumi koncertről nekem az alábbi réges-régi paródia jutott eszembe:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése