Parlament

Parlament

2012. október 26., péntek

Körte

Kész. Vége. Megszűnt a hagyományos wolframszálas izzók forgalmazása. Ahol még maradt némi raktárkészlet, azt kiárusítják, de a nagy műszaki és barkácsáruházak már csak az energiatakarékos égőket árulják.
Emlékszem, amikor anyámmal kb. három éve elmentünk televíziót vásárolni és csodálkozva kérdezte: Olyan hagyományos, doboz alakú tévéket már nem gyártanak?
De emlékezzünk vissza: egyik napról a másikra tűntek el a boltokból a bakelit hanglemezek, a videó- és audiókazetták, a fotófilmek.
Persze nem minden megy ilyen gyorsan, szinte parancsszóra. Az analóg televíziózás még mindig tartja magát, a teljes digitális átállást évek óta halasztgatják, bár mind a kábelszolgáltatók, mind a földi sugárzás már régen digitálisan is megy, ráadásul a HD és 3D műsorok sugárzása eleve csak így valósítható meg. Bár a digitális földi sugárzásnál sem döntötték el elsőre, hogy milyen szabványt fognak használni, jó néhány MPEG-2 dekóderrel felszerelt televíziót eladtak hazánkban, aztán végül az MPEG-4 alapú DVB-T digitális sugárzást vezették be. Hasonlóan jártam, amikor 17 éve megvásároltam jelenleg is használt (!) tévémet: A2-es sztereó-dekóder volt benne. Fél év múlva Magyarországon a Nicam-szabványt vezették be.
Visszakanyarodva az izzókhoz: alapvetően háromféle típust árulnak: a halogén égőkkel kb 40 % energiát lehet megspórolni, a kompakt-fénycsövekkel 80 %-ot, a LED-esekkel több mint 90 %-ot. Ha belegondolunk, hogy egy 40W-os izzó üzemeltetése napi átlag 3 órás üzemidőt számolva évi 2000 Ft-ba kerül, egy ezt kiváltó energiatakarékos izzó ára akár egy év alatt megtérülhet.
Viszont régen elég volt annyit tudnunk vásárláskor, hogy hány wattos izzót akarunk és milyen a foglalata, hagyományos (E27) vagy "minyon" (E14). Ma már a teljesítmény nem releváns, mert más-más típusú égő más-más fényt ad azonos energiafelvétel mellett. Meg kell tanulnunk lumenben számolni: egy hagyományos 40 W-os izzó 450 lumen körüli fényt ad, egy 60 W-os kb. 750-et. Fontos ezenkívül a színhőmérséklet is, amit kelvinben adnak meg, és 3000 alatt meleg, 3000-5000 között normál, míg 5000 kelvin fölött hideg fehér fényről beszélünk.
Ami az új égők élettartamát illeti, jelenleg a halogén égők és a kompakt fénycsövek élettartama nem hosszabb egy hagyományos izzónál. Kétségtelenül a LED-es világítás nagyon terjed és élettartamban is ezek a legbíztatóbbak, de sajnos még ezek a legdrágábbak.
Remélem, egyszer majd a benzin- és gázolaj-üzemű autókat is ugyanilyen viharos sebességgel váltják fel az alternatív üzemanyaggal meghajtott járgányok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése