Parlament

Parlament

2024. július 21., vasárnap

A gépház jelenti

Kedves olvasóim, bizonyára észrevettétek, hogy nyitó lapomról  hiányzik a "Csicsergéseim" rovat. Miután Elon Musk átvette a Twittert és X-esítette, problémák jelentkeztek csicsergéseim beágyazásával, vagyis a blogoldalamon való megjelenítésével. Erről annak idején posztoltam is. A problémán csak félig-meddig sikerült úrrá lennem: A blogom indító oldala azok számára, akiknek van X-regisztrációjuk, rendben tartalmazta X-bejegyzéseim hírfolyamát, mások számára viszont csak egy ostoba üzenet jelent meg.

Pedig annak idején a "Csicsergéseim" rovatot annak szántam, hogy olyan rövid gondolatokat, információkat osszak meg, melyekért nem érdemes egy komplett posztot írni, és jól elfér blogom oldalsávjában. Sajnos kénytelen voltam a rovatot törölni, csak a "Linkjeim" között találjátok meg az X-oldalamra vezető utat a többi mellett.


Más.
Az elmúlt hónapban drámaian megugrott posztjaim olvasottsága.


Volt olyan nap, hogy napi 500-nál is több kattintást regisztrált a statisztika. Először arra gondoltam, hogy a Google vagy más kereső oldalak kezdik előbbre sorolni a bejegyzéseimet a találatoknál. Tudni kell, hogy összesen 15-20 fix olvasóm van, a kereső oldalak révén ehhez hozzájön még kb. napi 50 egyéb kattintás.
Aztán jobban utána jártam a tízszeresére ugrott forgalomnak, és döbbentem tapasztaltam, hogy a kattintások zöme Hongkongból érkezik.




Mivel a hongkongi embereket aligha érdeklik az én bejegyzéseim, csakis arra gondolhatok, hogy egy információéhes új hongkongi mesterséges intelligencia minden elolvas, ami megjelenik a világhálón. Bár sokan az MI legnagyobb fenyegetésének azt látják, hogy fölébünk kerekedik és átveszi a világuralmat, de pillanatnyi legnagyobb baj, hogy a sorra létrehozott MI-szerverközpontok hatalmas internetforgalmat generálnak, és energiaéhségük is szinte csillapíthatatlan, és ez a helyzet a kvantumszámítógépek tömeges elterjedéséig nem is fog változni.

Ami a dolgot érdekessé teszi, hogy a blogomon eddig mindössze 1346 bejegyzés van (ez most az 1347.), ezért nem teljesen érthető az a 6500 kattintás, amit a hongkongi MI az elmúlt 30 napban produkált. Minek olvassa el ugyanazt a posztot újra meg újra? Volt már rá eset, hogy egy szerver végigszkennelte az összes posztomat (tavaly október 26.-án), de az utána már nyugton maradt.


Hát ennyit a blogom és a világháló érdekességeiről. Hamarosan már megint "igazi" poszttal jelentkezem, egyhetes svájci túrázásunkról fogok írni, de addig még rendezni kell az élményeket és a fényképeket.

Stay tuned!
 
PS 2024.09.06.
A hongkongi, később szingapúri olvasási láz augusztusra lecsillapodott, így blogom olvasottsága visszaállt az eredeti szintre. De azért ti maradjatok továbbra is hűséges olvasóim!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése