Parlament

Parlament

2018. augusztus 25., szombat

Külföldi mobiltelefonos történetek

2000 óta van mobiltelefonunk. Emlékszem a mobilkorszak előtti külföldi útjainkra, amikor mindig szorongva jöttünk haza a nyaralás végén, hogy nem történt-e valami tragédia, haláleset a családban, amíg távol voltunk.
A mobilkorszakban már Európából egy-egy rövid hívást megengedhettünk magunknak, hogy mi jól vagyunk, otthon minden rendben van-e.
Az okostelefon-korszak nagyot változtatott a dolgon. Az ember igyekezett wifi-s helyre kerülni és neten telefonálni. Első telefonos Skype-hívásomat Svájcból abszolváltam 2010-ben, az otthoniaknak nem volt még okostelefonjuk, számítógépen fogadták a hívásomat. De ott volt a Skype-out lehetőség is: Skype-ról vonalas telefont hívni helyi beszélgetési tarifával. Skype-out egyenlegemet 2014-ben töltöttem fel, Izraelből így hívtuk fel az internettel nem rendelkező nagymamákat.
2015-ben lett a UPC-nek egy nagyon jó szolgáltatása, a UPCPhone: Okostelefonról a megfelelő applikáció segítségével a vonalas telefonom egyenlegére hívhattam fel budapesti számokat, még tavaly is ennek segítségével hívtuk a nagymamákat Izraelből. Sajnos a szolgáltatást megszüntették, pedig még az otthoni vonalas telefonra érkező hívásokat is lehetett vele fogadni.
Ma már a Skype-on kívül a WhatsApp, a Viber, a Messenger is lehetővé teszi a hangalapú beszélgetést, úgyhogy okostelefonról okostelefonra ingyenes a hívás, ha wifi-közelben vagyunk, de tavaly nyár óta az EU-n belül saját szolgáltatónk tarifájával használhatjuk a telefonunkat, ha magyar számot hívunk, sőt, az adatbarangolás is az otthoni tarifa alapján kerül elszámolásra. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert az okostelefonokon futó ingyenes navigációs rendszerek igénybe veszik a mobilhálózatot a térképek letöltéséhez illetve a forgalmi információk beszerzéséhez. Mivel korábban az adatroaming nagyon drága volt, külföldön offline navigációs alkalmazásokkal igyekeztünk navigálni.
Ezért éreztem úgy, hogy eljött a Kánaán az EU-n belüli roaming-díjak eltörlésével, és a téli ausztriai síelésünk során a Waze nevű közkedvelt navigációs alkalmazást akartam használni. Legnagyobb meglepetésemre azonban sem a Waze, sem a GoogleMaps nem működött, azt írta ki, hogy nincs hálózat. Pedig a telefon jelezte, hogy működik az adatroaming, és minden egyéb hálózatos szolgáltatás ment is. Akkor nem tudtam a problémán úrrá lenni, hiába faggattam másokat, náluk nem jelentkezett ez a probléma.
Amikor aztán ugyanez az eset bekövetkezett a tiroli nyaralásunk alkalmával, alaposabban elkezdtem bújni a beállításokat és egy érdekes beállító oldalra lettem figyelmes:
Az itt látható adatbarangolást beállító oldalon található egy olyan menüpont, hogy "EU-barangolás". Ez nálam értelemszerűen be volt pipálva. Mihelyst ezt a pipát kivettem, egyből működni kezdett a navigáció.
Az a gyanúm, hogy ez a menüpont még a régi időkből maradt vissza, amikor a szolgáltatótól lehet EU-n belüli adatbarangolási csomagokat vásárolni. Az érdekes az, hogy én tényleg bújtam a fórumokat, de ilyen jellegű probléma leírását sehol sem találtam. Azért örültem, hogy sikerült úrrá lennem a problémán, bár Lindenhofban Bori telefonja húzott ki a csávából.
Egy másik mobiltelefonos eset Borival történt a múlt héten Izraelben. Mivel Izrael nem tagja az EU-nak, az ottani telefonálás és mobilhálózat drága mulatság, ezért megéri a kinntartózkodás idejére egy ottani SIM-kártyát beszerezni.
Mi direkt vásároltunk egy okostelefont erre a célra: a MediaMarktól neten rendeltünk egy Samsung Galaxy J3 duál-SIM-es kártyafüggetlen mobiltelefont. Mivel Orsi összes mobiltelefonját Magyarországon vásárolta (kivándorlásakor egy Samsungot vitt, aztán később vett egy Sony Xperia Z3-at, végül pedig egy One Plus-t), és egyikkel sem volt probléma Izraelben, Bori gyanútlanul helyezte be a készülékbe az Orsitól egy hétre kölcsönkapott SIM-kártyát. Legnagyobb meglepetésére ezt az üzenetet kapta: "SIM hálózatfeloldó PIN-kódja:", ami természetesen nem egyezett meg a SIM PIN-kódjával. Némi nyomozás után kiderült, hogy a telefon régiókódos. Ezt a fogalmat a Samsung vezette be, mivel ők nemcsak a készülékek gyártását, de a kereskedelmét is felügyelni akarják, így akarják megakadályozni a fekete vagy szürke kereskedelmet. Ez európai régióra szánt telefonok csak akkor fogadnak be más régiós SIM-kártyát, ha előtte európai régiós SIM-kártyával legalább öt percig használtad (kezdeményeztél vagy fogadtál hívást). Hát ezt mi elmulasztottuk az új telefonnál. Volt ugyan a készülék dobozán egy figyelmeztető felirat, de ezt a MediaMarkt felülragasztotta azzal a felirattal: "Garancia érvényesítés miatt felbontva".
Az emberiség évezredekig volt kiszolgáltatva a természet erőinek, a földrengéseknek, árvizeknek, jégesőknek. Lassan kezdünk úrrá lenni a természeten, ezért a korszerű kütyükkel, okos eszközökkel teremtünk magunknak új kiszolgáltatottsági forrást, úgy tűnik, nem tudunk létezni kiszolgáltatottság nélkül - de ezt mintha már írtam volna egyszer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése