Parlament

Parlament

2016. június 15., szerda

Visszatekintés egy dalra egy év után

Egy éve feltöltöttem a YouTube-ra a Kerítés-dalt. Sokan úgy értelmezték, hogy ez a bevándorlók ellen emelt kerítést ellenző dal, de valójában - akárcsak az alapjául szolgáló gyermekdal - egy memóriafejlesztő dalocska. Azokra a disznóságokra próbál emlékeztetni, amelyeket képletes értelemben takar el egy magas kerítés, a migránsválsággal túltematizált média.
Érdemes egy év után áttekinteni, hogyan is állnak a dalocskában felsorolt ügyek.

1. Ez itt Habony, ez meg Vajna, ez meg itt egy Gucci-táska
Habony és Vajna a kormánymédia két fenegyereke. Habony Árpád a titkos tanácsadó, akit a kormánytagok rendszeresen letagadnak, hiszen végzettsége alapján nyilvánvalóan semmiféle közhivatalt nem tölthetne be, mégis nyílt titok, hogy ő a miniszterelnök első számú kommunikációs tanácsadója. A Gucci-táska éppúgy Habony felszínes értékrendjét szimbolizálja, mint az ibizai kokain-lokálokban eltöltött luxushétvégéi. Habony tanácsai az emberek legsötétebb ösztöneire, félelmeire, előítéleteire építenek. Az elmúlt évben Habony internetes hírportálok és ingyenes terjesztésű - állami hirdetésekkel alaposan kitömött - napilapok tulajdonosa is lett.
Andy Vajna filmmogulként vált ismertté, de ma már gyakorlatilag övé a teljes magyar szerencsejáték-piac. A közvéleményre kifejtett legnagyobb befolyását a TV2 országos kereskedelmi tévécsatorna megszerzésével  érte el. Nem saját pénzből, hanem az Eximbank hiteléből, vagyis lényegében állampénzből vette meg a csatornát, de ne aggódjunk, kap elég állami hirdetést ahhoz, hogy visszafizethesse a kölcsönt. A TV2 az elmúlt hónapokban már finnyásabb kormánytagok számára is vállalhatatlanná vált, sok régi munkatársa hagyta ott a tévét, mely mostanában egyre inkább a kegyvesztett oligarchákkal való leszámolás szócsövévé válik.

2. Mészáros a Felcsút ura, ez meg itt a stadionja
Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, földbirtokos és nagyvállalkozó csillaga akkor kezdett meredeken emelkedni, mikor a TAO-nak nevezett közpénz-szivattyú jóvoltából a miniszterelnök szülőfalujában fatornyos stadion épült. Az elmúlt évben a földprivatizációs törvény jóvoltából jelentős méretű földbirtokra tett szert, falujában pedig egy kisvasút is létesült, mely az év jelentős részében üresen pöfög a felcsúti stadion és az alcsúti arborétum között, eközben a Puskás Akadémia kiesett az NB1-ből.

3. Ez itt Tarsoly mellett Orbán, ez meg itt a Questor-botrány
A svájci frank elszabadulása után borítékolható volt, hogy miden olyan brókercég becsődöl, mely az ügyfelek pénzét - az eredeti megbízással ellentétben - kockázatosabb alapokba fekteti. Az első dominókocka a Buda-Cash brókerház volt, mely magával rántotta a DRB-bankcsoportot is. Ennek lett áldozata például az én egészségpénztáram is.
A Questor csődjében nemcsak az volt a botrány, hogy a pénzügyi felügyelet szeme láttára lényegesen több kötvényt bocsátott ki, mint amennyire engedélyt kapott, hanem hogy jelentős kormányzati pénzek is parkoltak a Questorban. A csőd bejelentése előtt Tarsoly Csaba levelet írt Orbán Viktornak, hogy az állam dobjon mentőövet a Questornak. Ehelyett az állam az utolsó pillanatban - bennfentes információ birtokában - kivonta összes pénzét a brókerházból, szarba hagyva az összes többi befektetőt. Hogy mégse legyen a botrány világraszóló, törvényt hoztak a Questor-károsultak kártalanításáról, ami például a Buda-Cashnél még szóba sem jöhetett. Az elmúlt évben még mindig nem sikerült vádat emelni Tarsoly ellen, másrészt a károsultak is lényegesen kevesebb pénzt kaptak, mint amennyiről eredetileg szó volt.

4. Minden boltot bezárt Harrach, nyomában jött a népharag
A vasárnapi boltzár valószínűleg bekerül a magyarországi politikatörténetbe. Hangsúlyozom, hogy a boltok vasárnapi zárva tartása legitim követelés lehet, mivel valóban sértheti a munkavállalók érdekeit. De a kezdeményezés nem a munkavállalók részéről indult ki, sőt velük sem a boltzár bevezetésekor, sem pedig a máról-holnapra történő visszavonásáról nem egyeztettek. Az elmúlt évben a Fidesz a legvadabb módon próbálta akadályozni a törvény visszavonására irányuló népszavazási kezdeményezéseket, még fizikai erőszakot is próbáltak alkalmazni a kérelem beadása ellen. Mikor a Kúria kimondta, hogy az MSZP népszavazási kezdeményezése törvényes és megkezdhetik az aláírásgyűjtést, a Fidesz koalíciós partnerét, a KDNP-t is meglepve pillanatok alatt visszavonta a törvényt. Egy népszavazáson elszenvedett vereség megrendíthette volna a Fideszt, valószínűleg a döntés mögött is Habony állhatott.

5. Ez a dohány, ez a cigi, ez meg itt a trafikmutyi
Három éve már, hogy az állam pofátlanul a saját klientúráját juttatta dohánykereskedelmi koncesszióhoz. Évtizedek óta dohányárú-kereskedésből élő trafiktulajdonosok veszítették el üzletüket csak azért, hogy polgármester-feleségek, kormányközeli popénekesek a négy trafikjuk mellé egy ötödiket is kaphassanak. Az elmúlt év fejleménye, hogy Strasbourgban pert nyertek olyan trafiktulajdonosok, akik 2013-ban veszítették el üzletüket. Az ügyészség viszont nem talált vádemelésre okot a veszprémi ügyben, amikor a városi Fidesz frakcióülésén osztották el a trafikokat a haverok között, pedig Hadházy Ákos akkori fideszes, jelenleg LMP-s képviselő hangfelvételt készített az ülésről.

6. Tolmácsot kért szegény Vida, kitiltotta Amerika
Az amerikai kitiltási botrány - melynek hat érintettjeiből még mindig egyedül Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét ismerjük - fő oka az volt, hogy egy magyarországi amerikai érdekeltségű cég, a BUNGE panaszt tett, hogy a Magyarországon forgalmazott étolajok jelentős hányada adócsalás miatt olcsó. Az adóhivatal nemhogy nem tett semmit, de közbenjárása fejében pénzt próbált kicsikarni a BUNGE-tól. Egy üzletember 2 milliárd forintért cserébe azt ígérte a BUNGE lobbistájának, hogy el tudja érni az étolaj áfájának csökkentését. Az ügyészség szerint az üzletember a saját szakállára dolgozott, viszont az elmúlt hetek fejleménye, hogy a bíróság határozott véleménye, hogy az üzletember egy adóhivatali munkatárs megbízásából tárgyalt a BUNGE-val. Kíváncsi vagyok, hogy tényleg állami szintű zsarolásról van-e szó.

7. Ez itt örmény vér a baltán, barátunk lett Azerbajdzsán
Ramil Safarov személyében igazi orgyilkost engedtünk szabadon, amikor átadtuk hazájának, Azerbajdzsánnak. Safarov Magyarországon gyilkolt le álmában egy örmény katonát előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel több baltacsapással, esélyt sem adva áldozatának a védekezésre. Két idegen nép konfliktusában csakis értékalapon szabad dönteni. Nem létezik olyan értékrend, mely feloldozást adhat ilyen gyáva orgyilkosságra. A magyar kormány haszonszerzés reményében, az azeri pénz bűvöletében hagyta futni a gyilkost. Az elmúlt idők fejleménye, hogy a szénhidrogén-alapú energiahordozók világpiaci árának csökkenése miatt a szénhidrogén-termelésnek erősen kitett gazdaságok nehéz helyzetbe kerültek. A világ legnagyobb olajtermelő országa, Venezuela a csőd szélén áll, Oroszország gazdasága befékeződött és Azerbajdzsán GDP-je is jelentősen csökkent. Így az elkövetkező években aligha számíthatunk azeri kölcsönre. A cinkosság bélyege viszont rajtunk marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése