Parlament

Parlament

2016. június 4., szombat

Matekozom Orsival 2

Mit tennétek, ha ti volnátok a titkosszolgálat, és egy izraeli WhatsApp-üzenet (teljesen legális) lehallgatása során ezt olvasnátok:

És mit tennétek akkor, ha erre az alábbihoz hasonló válaszüzenetek érkeznének:

Ne kapkodjátok el a választ, hiszen pár hete azért szállt fel jelentős késéssel az American Airlines egyik gépe, mert az egyik utas, Guido Menzio közgazdászprofesszor egy matematikai egyenletektől hemzsegő szakkönyvet tanulmányozott, és utastársa figyelmeztette a légikísérőt, hogy egy terrorista épp a kódkönyvet tanulmányozza, hogy hogyan robbanthassa fel a gépet.
A mi titkosszolgálatunk is gondolhatná a fenti üzenetváltást egy gonosz háttérhatalommal való kommunikációnak, hiszen a háttérhatalom emlegetése hazánkban már kormányszintre emelkedett.
Szerencsére a titkosszolgálat bölcs és látja, hogy megint csak egy apuka próbálja a gyerekének 3000 km távolságból az integrálszámítás rejtelmeit elmagyarázni. Persze az apuka már régen elfelejtette, amit a középiskolában és az egyetemen tanult, viszont lánya segélykérő hívására leemeli a könyvespolcáról Bárczy Barnabás Integrálszámítás című könyvét és gyorsan átnézi az alapokat.
Joggal kérdezhetitek, hogyan felejtheti el az integrálszámítást az, aki idén 35 éve kezdte szakmai működését egy villamosenergetikával foglalkozó kutató intézetnél. Hát egyrészt nem felejtette el teljesen, másrészt pedig már réges-régen okos szoftverek segítik a munkáját.
A MatLab programcsomaggal 2008 végén, 2009 elején a paksi turbógenerátorok dinamikus működését vizsgáltuk a gerjesztésszabályozókba épített, a hálózatközi energialengések csillapítását szolgáló PSS berendezés optimális behangolása céljából. Ezt a turbina-generátor modellt később felhasználtuk a paksi erőmű-bővítést műszakilag megalapozó Lévai projekt keretében az új blokkok blokktranszformátorainak vizsgálatánál. Azt vizsgáltuk, szükséges-e terhelés alatti fokozatléptetésre is alkalmas transzformátorokat alkalmazni. Nemrégiben ugyanezt a modellt használtuk fel a régi atomerőművi blokkok további teljesítménynövelésének számításánál. Mindhárom esetben jócskán szükség lett volna az integrálszámításra, ha ezt az okos MatLab el nem végzi helyettünk.
Középiskolai matematikatanárom azt mondta, most azért tanuljuk meg ezeket a fogalmakat, hogy később, ha szükség lesz rájuk, tudjuk, hogy hol keressük őket. Én sem gondolom, hogy Orsinak sok szüksége lesz az integrálszámításra, ha a vendéglátásban vagy turizmusban szeretne dolgozni, de talán valamit érteni fog azokból a statisztikai módszerekből, amelyek a munkáját megalapozzák majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése