Parlament

Parlament

2015. március 3., kedd

Bunker

A '70-es, '80-as évek filmjeit, tévéjátékait áthatotta az atomháború-pszichózis. Az egy korábbi posztomban említett Twilight Zone sorozat számos epizódja foglalkozik atomháborúval, de sok akkoriban készült játékfilm is, mint pl. a Másnap című amerikai film. Az atomháború réme több magyar tévésorozatban is megjelent, a napokban adta le az M3 A bunker című háromrészes minisorozatot.
Túl azon, hogy a sorozatban szinte az egész Farkasréti temető szerepelt, olyan színészóriások, mint Sinkovits, Agárdi, Avar, Sztankay (hogy csak a nemzet színészeit említsem, mert Tolnay Klári, Márkus László túl korán haltak meg ahhoz, hogy a nemzet színészei lehessenek), nagyon jól visszatükrözi a '70-es évek második felének világhangulatát.
Az 1977-ben forgatott filmre az állandó atomfenyegetésen kívül valószínűleg hatással lehetett az 1971-es stanfordi börtönkísérlet, amelyben önkéntes jelentkezőkből véletlenszerűen börtönőröket és elítélteket válogattak. A "börtönőrök" kegyetlenkedései miatt a kísérletet idő előtt félbe kellett szakítani, amerikai és német film is készült a történetből.
A magyar változatban 14 önként jelentkezőt - férfiakat és nőket vegyesen - izolálnak egy bunkerben, egy hónapot kell eltölteniük teljesen magukra utalva. Akkor fajul el a helyzet, amikor a lentiekkel sikerül elhitetni, hogy a fenti világot elpusztította egy atomháború. Természetesen itt is idő előtt félbe kell szakítani a kísérletet.
Ami külön érdekessé teszi a csaknem 40 éves tévéfilmet az az, hogy erősen emlékeztet a mai valóságshow-kra. 1999-ben Hollandiában indult először útjára a Big Brother műsorfolyam, 2000-től Németországban is ment, az első szériába bele-bele néztünk, de a résztvevők által beszélt németet még Kati sem nagyon értette. 2002-ben aztán a magyar televíziózás is "felnőtt" a valóságshow-khoz, a TV2-ben lement a BB első szériája, mely két szempontból is emlékezetes maradt. Ebben került sor az első élőben közvetített szexuális aktusra. A győztes BB Évi (az on-line koitusz női résztvevője) mára teljesen elzüllött, nyereményét hamar felélte, gyermekeiről nem gondoskodik, pszichiátriai kezelésre szorul. Ő a trash-média első hazai áldozata. A konkurens RTL Klub azonnal megindította saját műsorát Való Világ néven, és amíg a BB csak két szériát élt meg, addig most, a hét végén fejeződött be a VV hetedik szériája. A VV-nek olyan celebeket köszönhetünk, mint Majka vagy Alekosz, van-e ki e neveket nem ismeri.
Nos, míg négy évtizeddel ezelőtti A bunker a szocialista erkölcs nevében még elítélte az efféle emberkísérleteket, ma már a hírnév kedvéért önként és dalolva jelentkeznek a szereplők ezekre a nyilvános ember-kísérletekre, a média pedig boldogan megy le kutyába, hogy teret engedjen exhibicionizmusuknak. Sokat változott a világ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése