Parlament

Parlament

2013. március 5., kedd

K.I.S.S.

Vagyis "Keep it simple, stupid" vagy ugyanez vessző nélkül, és valami olyasmit jelenet: "csináld egyszerűre, te ostoba", vagy "legyen egyszerűen ostoba". Akárhogyan is fordítjuk, egy, a '70-es években nagyon elterjedt tervezési, konstrukciós elvről van szó: valami minél egyszerűbb, annál jobb. Állítólag a repülőgépgyártásnál kezdték alkalmazni, de később az élet minden területén, a szoftverfejlesztésben, a kommunikációs rendszerekben alkalmazták.
Talán ismeritek azt a buddhista történetet, amikor a tanítvány megkérdezi a mestert, melyek a megvilágosodás fokozatai. A mester így válaszol: Amikor a novícius megkezdi tanulmányait a kolostorban, még a hegyeket csak hegyeknek, a folyókat csak folyóknak látja. Sok-sok tanulással, gyakorlással és meditációval később megérti, hogy a hegyek nem csupán hegyek, a folyók sem csupán folyók. De csak kevesen jutnak el a teljes megvilágosodáshoz, amikor végre a hegyek ismét csak hegyek, a folyók pedig ismét csak folyók lesznek...
Barcsay Jenő festőművésznek, a Művészeti Anatómiai Atlasz megalkotójának is 70 év kellett ahhoz, hogy innen
eljusson ide:


A KISS-elvnek sok rokon elmélete van, például a tudományban előszeretettel hivatkoznak az Occam borotvája elvre, melynek az a lényege, hogy ha valamire létezik egy egyszerű és egy komplikált magyarázat, valószínűleg az egyszerű magyarázat az igaz. A Wikipédia KISS szócikke idézi még Leonardo da Vincit (az egyszerűség a végső kifinomultság), Mies Van Der Rohe-t (a kevesebb több) és Antoine de Saint Exupéry-t (nem akkor érjük el a tökéletességet, ha már semmit nem adhatunk hozzá, hanem ha már semmit nem vehetünk el belőle).
Kedvtelve nézegetek egyszerű, mégis zseniális konstrukciókat, pl. a bűvös kockát, a tea papírdobozának lezáróját vagy az óriásplakátról utánunk forduló mosóporos dobozt. Munkám során magam is többre becsülöm az egyszerű, jól áttekinthető megoldásokat.
A fenti gondolatok arról jutottak eszembe, micsoda felhördülést keltett, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválra nem egy a mainstream-hez tartozó, tizenkettő-egy-tucat énekest választott a közönség, hanem egy faék-egyszerűségű dalocskát előadó énekest, ByeAlexet, aki az ismeretlenségből bukkant fel, mégis egy egész ország szerette meg rövid idő alatt. Igen, az egyszerűség utat tör a szívek felé. Az egyszerűség őszinte, az egyszerűség nem fennhéjázó, az egyszerűség szerethető.
Íme egy példa arra, hogy a legbugyutább, leggiccsesebb dalszöveg is lehet örökzöld világsláger:
"Látom a fák zöldjét, a vörös rózsákat is, látom őket virágozni nekem és neked, és azt gondolom magamban: micsoda gyönyörű világ!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése