Parlament

Parlament

2013. március 14., csütörtök

Hát a pápa? Az is!

A címben idézett párbeszéd a családi legendárium része. Apámék érettségire készülvén beültek az érettségiző évfolyam vizsgáira, és cédulákra rögzítették az elhangzott kérdéseket és válaszokat. A cédulák azután összekeveredtek, így aztán senki nem tudta megmondani, mi volt az előzménye annak a kérdésnek: "Hát a pápa?", de mindenki tudta, hogy azt kell rá válaszolni: "Az is!".
Eszembe jutott ez a történet, amikor Orsi az osztálytársaival pár hete szintén történelemérettségire készülve cédulázott. Most meg a pápaválasztásról jutott eszembe.
VI. Pál halálakor (1978. augusztusában) éppen Angliában voltam két barátommal. VI. Pált I. János Pál (Albino Luciani) követte a Szent Péter trónusán, aki a történelem legrövidebb ideig uralkodó pápája volt, 33 nap után meghalt. Halálát számos összeesküvés-elmélet övezte, a legismertebb a Keresztapa 3-ban is feldolgozott konteo, amely szerint a vatikáni bank a maffiapénzek tisztára mosásával busás haszonra tett szert, az új pápa ebben próbált rendet tenni, ezért kellett eltakarítani az útból.
Amikor utódját, II. János Pált (Karol Józef Wojtyła) megválasztották, éppen almaszedő táborban voltunk (abban az időben az egyetemistákat mezőgazdasági idénymunkára is felhasználták). Megválasztása szenzáció volt: hosszú idő után az első nem olasz pápa volt, ráadásul kelet-európai. Lengyelország akkor már forrongott, hamarosan megalakult a Szolidaritás szakszervezet majd jött a Jaruzelski-féle rendkívüli állapot. II. János Pál volt az utazó pápa, aki személyesen utazott a világ összes katolikus országába híveihez, így 1991-ben hazánkban is járt. Az Ostrom utcában én is ott voltam az ünneplő tömegben, amikor a papomobillal a Várba hajtatott. Több mint negyedszázados uralkodása alatt nagyon népszerűvé vált, halála után hat évvel boldoggá avatták. Budapesten tér (a volt Köztársaság tér) és szobor is őrzi emlékét.
Halálához egy kínos jelenet is kapcsolódik: A TV2 épp a Megasztár második szériáját közvetítette. A műsorvezető az adás közben jelentette be a pápa halálát, majd az egyperces néma csend után folytatódott az éneklés.
II. János Pált egy német pápa, XVI. Benedek (Joseph Alois Ratzinger) követte. Fél évezred után az első német pápa volt, ráadásul Németország - bár a római katolikus hit a legelterjedtebb - a reformáció szülőhazája. Ratzinger még abban is különleges volt, hogy több mint fél évezred után az első pápa, aki önként mondott le hivataláról.
A pápaválasztó konklávé tegnap választotta meg Ferenc pápát, az argentin Jorge Mario Bergoglio-t. Ő is különleges, hiszen 1300 év után az első nem európai pápa, ráadásul az első Ferenc (I. Ferenc majd csak akkor lesz, ha már lesz II. Ferenc is). A nevéhez méltóan a szegénység ügyét szeretné felkarolni, amely Dél-Amerikában az egyik legégetőbb kérdés.
Érdemes még beszélni arról, hogy a pápaválasztás előtt az esélyesek között emlegették Erdő Péter bíborost is. Én ezt ugyanúgy mosolyogva hallgattam, mint amikor az irodalmi Nobel-díj kihirdetése előtt Nádas Pétert emlegették, vagy amikor a Compact Disco-t komoly esélyesnek tartották az Eurovíziós Dalfesztiválon, de ugyanígy terjedt el 2001-ben, hogy Schmitt Pál esélyes a NOB elnökségére. Erdő Péter sokkal reálisabban kezeli az állam és az egyház viszonyát, mint sok kormánytag, lásd a Trianon emléknapon való harangozás vagy a kötelező hitoktatás ügyében elfoglalt álláspontját. Sokkal kevésbé konzervatív, mint számosan a katolikus püspöki karból, rendszeres résztvevője az Élet Menetének is, megnyilvánulásai toleranciát és kölcsönös elfogadást tükröznek. De képzeljük csak el, ha pápává választották volna, Orbán Viktor után még egy tévedhetetlen magyar ember lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése