Parlament

Parlament

2012. május 19., szombat

Szereti ön Brahmsot?

Még mindig születésnap. Kati unokatestvérétől, Julitól egy hangversenyjegyet kaptam születésnapomra a MÜPA-ba: Lipcsei Gewandhaus Zenekara Leonidas Kavakos közreműködésével. A műsoron Sosztakovics I. hegedűversenye és Brahms III. szimfóniája volt. Ahogy a beharangozó írta: sztárzenekar, sztárkarmester, sztárszólista. Tegnap volt a koncert.
Valahogy úgy alakult, hogy Kati operába az anyukájával jár, én meg hangversenyre Julival.
Jó este volt, szívesen mondtam le a kedvéért Radics Gigiről. A Megasztár mostani sorozatának énekese annyira népszerű, hogy hogy van olyan ismerősöm, aki péntek estére semmilyen programot nem szervez, nehogy lemaradjon a kedvencéről. Pedig 30 évvel ezelőtt a televízió karmesterversennyel és egyéb komolyzenei műsorokkal láncolta a készülékek elé a nézők millióit.
Tény viszont, hogy Brahms III. szimfóniájának 3. tétele (Poco Allegretto) átütötte azt a falat, ami a komolyzene és a könnyűzene között húzódik. Egy Juli mellett ülő férfi végigdudorászta a darabot. A zenedarabot kétségtelenül a Szereti ön Brahmsot? c. film tette népszerűvé (eredeti címe: Goodbye Again, főszereplők: Ingrid Bergman, Yves Montand, Anthony Perkins, 1961). A filmben számtalan feldolgozásban elhangzik ez a zeneszám, íme az eredeti és egy filmbéli változat:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése