Parlament

Parlament

2012. május 30., szerda

16 kérdés

Családunkból hárman megkaptuk a Nemzeti Konzultáció legújabb kérdéseit. Mivel a kérdések nem válaszolhatók meg egyszerű igennel vagy nemmel, a válaszok kifejtésére pedig nincs lehetőség, ebben a posztban próbálom elmondani véleményemet.
A kérdések - a korábbiakhoz hasonlóan - ismét "vannak, akik úgy gondolják...mások szerint azonban..." formában vannak feltéve, és gyanúm szerint a "vannak, akik..." képviseli a kormányzat véleményét. Ez azért érdekes, mert számos kérdésben mintha visszalépést tapasztalhatnánk az eddigi kormányzati politikához képest.
Íme a kérdések és a véleményeim:

1. "Vannak, akik azt javasolják, hogy a 20 főnél kevesebb embert foglalkoztató magyar vállalkozásoknak biztosítani kell az átalányadózás lehetőségét, mert így jobb eséllyel tarthatják meg alkalmazottaikat a válság közepette. Mások szerint nincs szükség a kis cégek ilyen módon történő megsegítésére." 
Ez lényegében az EVA kiterjesztése az egyéni vállalkozókról a kisvállalkozásokra. Ez azért furcsa, mert 2012-vel megkezdték az EVA kivezetését. Az átalányadó azoknak a vállalkozásoknak érné meg, melyeknek alacsony a költsége. Az EVA kiterjesztését talán az EU sem nézné jó szemmel, és újra beindulnának a számlagyárak. 

2. "Vannak, akik szerint adó- és járulékmentessé kellene tenni a bérét azoknak, akik már nyugdíjba mehetnének, de tovább dolgoznak. Mások azt mondják, nem kell segíteni a nyugdíjas korúakat, hogy a munka világában maradjanak."
Előre röhögök, hogy mit szólnak ehhez a 62 évesen nyugdíjba küldött bírók, hogy akkor most ők is inkább tovább dolgoznának adó- és járulékmentesen. Az volt ugyanis a kormányzat érvelése, hogy a mindenkori nyugdíjkorhatár nemcsak alsó, hanem egyben felső korlát is.

3. "Vannak, akik szerint a gyermekes családok szocpol támogatását ki kellene terjeszteni új személyautó vásárlására is. Mások szerint nem kell tovább támogatni a családokat."
Inkább a közösségi közlekedést kéne támogatni, már csak környezetvédelmi szempontból is.


4. "Vannak, akik szerint továbbra is méltányos tehermegosztásra van szükség az állam, a nagyvállalatok, illetve a bankok és az emberek között akkor is, ha ez ellentétes az EU elvárásaival. Mások szerint a bankoknak és nagyvállalatoknak kisebb részt kell vállalni a válság terheiből, mert így tudják eredményessé tenni gazdálkodásukat és segíteni a gazdaságot."
Itt a hangsúly a méltányosságon van. A bankadó és ágazati különadó kivezetését a tranzakciós díjjal és telekommunikációs díjjal próbálták kompenzálni, most viszont úgy tűnik, eszük ágában sincs a régi adókat megszüntetni. Pedig már így is nálunk a legdrágább a hitel és a telefonálás Európában.


5. "Vannak, akik szerint a magyar kormánynak kiemelten támogatnia kellene a nők, különösen a kisgyermekes anyukák munkába állását. Mások szerint erre nincs szükség, a kisgyermekes anyuka inkább maradjon otthon a gyermekével."
Ez valóban fontos demográfiai szempont, támogassuk a kismamák visszatérését a munkába!

6. "Vannak, akik szerint szükséges a minimálbér folyamatos emelése a magyar emberek biztonságos megélhetése érdekében. Mások szerint nincs szükség a minimálbér emelésére, mert az rontja a cégek versenyképességét."
Az első Orbán-kormány drasztikus minimálbér-emelése egész ágazatokat tett tönkre vidéken. A minimálbér túlzott emelése (amit nem az állam, hanem a munkaadók fizetnek) növeli a munkanélküliséget és feketíti a gazdaságot. Erre nézve Tóta W. Árpádnak volt egy jó írása. 

7. "Vannak, akik szerint adókedvezményt kellene kapniuk azoknak a cégeknek, amelyek új munkahelyeket hoznak létre. Mások szerint az adókedvezmény nem ösztönöz munkahelyteremtésre."
Egyetértek.

8. "Vannak, akik szerint az államnak több eszközzel, jobban kellene segítenie a fiatalokat az elhelyezkedésben. Mások szerint a fiatalok elég segítséget kapnak az államtól."
Egyetértek, a munkanélküliség a pályakezdők körében a legmagasabb.


9. "Vannak, akik szerint a munkanélküliség által leginkább sújtott területeken szabadvállalkozási zónák kialakítására lenne szükség. Külföldi példák bizonyítják, hogy az ilyen zónákban, ahol az új vállalkozások komoly adókedvezményeket kapnak, gyorsan tudnak nagyszámú munkahelyet teremteni a helybelieknek. Mások szerint nem kell szabadvállalkozási zónákkal ösztönözni a munkahelyteremtést."
Egyetértek, legyenek szabadvállalkozási zónák.

10. "Vannak, akik úgy gondolják, az államnak vissza kell szorítania a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat. Mások szerint nem kell föllépni a monopóliumok ellen; rendjén van, hogy a nagyhal megeszi a kishalat."
A monopolhelyzet legfőbb ellensége a szabad verseny, nem pedig az államosítás. A magánmonopóliumokat ne állami monopóliumok váltsák fel, hanem támogatni kell új piaci szereplők megjelenését!

11. "Vannak akik szerint nem szabad megengedni, hogy a létfenntartáshoz szükséges szolgáltatásokat (víz, villany, gáz, szemétszállítás, távfűtés) biztosító cégek, üzletek haszonra törekedjenek, és ezért köztulajdonban kell tartani őket. Mások szerint helyes, hogy ezek a vállalatok profitérdekeltek."
A legnagyobb árcsökkentő erő a valódi verseny, semmi sem ösztönöz jobban a hatékony gazdálkodásra, mint a konkurencia jeges lehelete a tarkónkon.  A szemétszállításnál ez teljes egészében biztosítható, a villany- és gázszolgáltatásnál csak a hálózat tulajdonosa van monopolhelyzetben, de a kereskedők között verseny van, a víz, csatorna és távfűtés tényleg területi monopóliummal rendelkezik, itt törekedni kell a köztulajdonban tartásra, vagy a közjó valamilyen felügyelet-gyakorlására.

12. "Vannak, akik szerint az ország legnehezebb sorsú településein támogatni kell olyan szociális szövetkezetek működését, amelyek hasznos pénzkeresetet biztosítanának azoknak, aki korábban csak segélyekből tudtak megélni. Mások szerint nem segítenek az ilyen megoldások."
Erről megkérdeztem apámat, mert nem értettem pontosan. Arról van szó, hogy a rendszerváltás után ki lehetett vinni a földeket a TSZ-ekből, sokan földvásárlással és -bérléssel több száz hektárra tettek szert, kedvezményes gépvásárlással jól működő családi gazdaságot hoztak létre. Ilyenből néhány van egy faluban és további pár tucat embert alkalmaznak. Sokan vannak azonban, akik máról holnapra élnek, mert bár van háztájijuk, talán még egy-két hektár szántójuk is, de már megművelni egyedül nincs erejük. A szociális szövetkezetek - apám terminológiájával faluszövetkezetek - ezeket a szétszórt erőforrásokat próbálnák mobilizálni szövetkezeti formában. Az állam az állami földalapból juttatott földekkel, vetőmaggal, szakemberekkel, olcsó vagy vissza nem térítendő hitellel támogatná ezeket az alapvetően nem profitorientált, hanem önfenntartó szervezeteket. Valami hasonlót próbál megvalósítani Hegedűs Zsuzsa mozgalma, de ő alapvetően az egyéni gazdálkodás újraélesztését próbálja megvalósítani. Érdekes módon az állami földalapokat eddig Fidesz-közeli nagybirtokosok nyerték el.

13. "Magyarország sokat tett eddig a bajba jutott devizahitelesek megmentéséért a kilakoltatási moratórium bevezetésével, a kedvezményes végtörlesztés és az árfolyamgát rendszerével, de vannak, akik szerint ez nem elég, további lépések szükségesek. Mások szerint nem kell többet tenni a devizahitelesekért."
Árfolyamgát, rögzített árfolyamú végtörlesztés, a végtörlesztés adó- és járulékmentessé tétele, kilakoltatási moratórium, a terhelt ingatlan állami bérlakássá való átminősítése... Tényleg sok minden történt. Igazából most már gazdasági és pénzügyi stabilitás kellene a további veszteségek elkerülésére.

14. "Vannak, aki úgy vélik, méltányos lenne a válság idején, ha az alacsonyabb jövedelműek a cafeteriát készpénzben kapnák. Mások szerint a cafeteria rendszeren nem kell változtatni, mert a bérkompenzáció elegendő segítség a kisebb keresetűeknek."
Most került sor az adójóváírás kivezetésére, sőt, még az is felmerült, hogy a családi pótlékot és a szociális támogatásokat Erzsébet-utalványban fizessék, erre tessék, vissza akarnák hozni az adómentes jövedelmet. Ezt most tényleg nem értem.

15. "Vannak, akik szerint az lenne a méltányos, ha az általános forgalmi adó érzékenyebb lenne, vagyis a létfenntartáshoz szükséges cikkek után alacsonyabb, a luxuscikkek után viszont magasabb áfát kellene fizetni. Mások szerint nincs erre szükség."
Hát, lehet ezzel variálni, de ne felejtsük el, ha egy tartós fogyasztási cikk ÁFÁ-ja jelentősen magasabb, mint a környező országokban, az szükségszerűen beindítja a magánimportot, de ugyanúgy a kedvezményes adójú magyar élelmiszereket fogják vásárolni a határ menti szupermarketekben szomszédaink. Félek, előbb-utóbb le kell vágni a magyar adórendszer szent tehenét, az egykulcsos SZJA-t.

16. "Vannak, akik szerint a kormánynak a válság idején is meg kell védenie a nyugdíjak vásárlóértékét. Mások szerint erre nincs lehetőség."
A nyugdíjak értékének megőrzésére a Fidesz a magánnyugdíj-pénztárak államosításakor határozott ígéretet tett. Nyugtalansággal tölt el ez a kérdés...

Összefoglalva az a véleményem, hogy fontos kérdéseket tettek fel, de sok kérdés elhallgatásra került. Mi legyen az oktatással, az egészségüggyel, közbiztonsággal? A feltett kérdések együttesen alkotnak egy konzisztens gazdasági rendszert, nem lehet egyet-egyet kiragadni belőlük.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése