Parlament

Parlament

2022. szeptember 21., szerda

Megjött az augusztusi villanyszámlánk is

És naná, hogy ez is kevesebb lett a korábbinál. Az oka is pontosan ugyanaz, mint a gázszámlánál: korábban a rezsicsökkentett ár évi 1344 kWh-ig járt ("A1" kedvezményes árszabás), afölött már a "Gyurcsány-árat" kellett fizetni ("A1" normál árszabás), viszont a mostani rezsimben 2523 kWh a rezsicsökkentés éves limitje.

május-június (katt a nagyobb képért)

augusztus-szeptember (katt a nagyobb képért)

Viszont történt egy nagyon érdekes dolog, és ezt már többen is szóvá tették: A számlán belül átrendeződött az energiadíj és az ún. átviteli díj: előbbi csökkent, utóbbi pedig három és félszeresére nőtt. Az már eleve érdekes, hogy az átviteli díj és az elosztói forgalmi díj fogyasztásarányos, de hát végül is azt sem kérdőjelezi meg senki, hogy miért jár a banknak ezerszer több díj akkor, ha egymillió forintot utalok át ahhoz képest, mint hogyha csak ezret.

Próbáltam utána járni a dolognak, de csak egy összeesküvés-szerű magyarázatot találtam rá Hadházy Ákostól: Amíg Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc a magasabb áramárakban volt érdekelt, addig a MEKH a díjaknál azt érvényesítette. Mint ismert, a leggazdagabb magyar vállalkozó 2020 elején eladta az állami MVM-nek a Mátrai Erőművet, ezt követően már nem volt érdekelt az energiatermelésben. 2021. március 30-án viszont aláírták a szerződést a TITÁSZ áramszolgáltató megvásárlásáról, vagyis hirtelen érdekelt lett a szolgáltatói piacon, és már tavaly érvényesült az árakban, majd idén a nyereséges működést is garantálták a társaságnak.

Egy átlagember számára ezek a díjak teljesen értelmezhetetlenek, és nyilvánvalóan sületlenség, hogy a villamosenergia előállítási költsége mindössze a negyedrésze lenne a rendszerköltségeknek. Ez történik akkor, ha nem piaci alapon folyik a kereskedelem.

Furcsa, hogy pont mi vagyunk a rezsicsökkentés-csökkentés nyertes oldalán, középosztályba tartozó, stabil jövedelemmel és egzisztenciával rendelkező család, miközben a Kádár-kockákban rekedt kisnyugdíjas özvegyek, a kisvállalkozások és az önkormányzatok rettegve várják a telet. Tavasszal még a német és osztrák pékségekkel példálózott a közmédia, hogy hogy megdrágult nekik a villany meg a gáz. Aztán kinevették Karácsonyt, hogy energiatakarékossági intézkedéscsomagot fogadott el a főváros.

Jelenleg az önkormányzatok a 2021-es áramdíj 13-17-szeresére kapnak ajánlatot a szolgáltatóktól. Ezzel kapcsolatban is van egy összeesküvés-elméletem: A kormány valójában csődbe akarja vinni és ezután csődgondnokság alá szeretné helyezni az ellenzéki önkormányzatokat, fel akarja számolni a még megmaradt autonómiájukat. Orbánnak megvan az a zseniális képessége, hogy még a globális méretű katasztrófákat is a saját javára tudja fordítani, lásd veszélyhelyzeti rendkívüli jogrend, önkormányzatok korlátozása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése