Parlament

Parlament

2022. március 11., péntek

Gratuláljon neked a Vlagyimir Putyin!

Tíz évvel ezelőtt, Áder János köztársasági elnökké választása alkalmából írtam egy szöveget, amibe belekódoltam a harmadik köztársaság addigi öt köztársasági elnökének nevét. Most ezt egészítettem újonnan megválasztott elnökasszonyunk nevével.

Vegyél fel meleg göncöt! Bár ettől idétlen formád lesz, de sólyomszárnyon jön a fagy, s mit tehetsz, ha mindent csonttá dermeszt? Csillagokat, sőt szupernóvákat látsz majd a hidegtől!

Már tudjuk egy ideje, hogy Novák Katalin lesz az új köztársasági elnök, fel is háborodott Petra rendesen, mert a nőkről alkotott nézetei nem éppen korszerűek.

A volt családügyi minisztert is ugyanúgy Orbán jelölte, mint 2010-ben Schmitt Pált és 2012-ben Ádert.

Egy jó összehasonlítást lehetett olvasni a harmadik köztársaság elnökeiről. Sok mindenben Novák Katalin a leg-ek között van: a legfiatalabb, a legtöbb idegen nyelven beszél (Schmitt Pállal együtt, aki szintén egy nyelvzseni volt, szemben Áderrel, aki nyelvtudásban Karácsony szintjén áll), és ő az egyetlen nő! Bizony, Mária Terézia óta az első női államfőnk! Viszont Novák Katalin azzal is a leg-ek közé tartozik, hogy ő az egyetlen, akinek nem volt korábban civil foglalkozása, vagyis minden ízében pártpolitikus.

Most, a választási küzdelemben Márki-Zayt igyekszenek összegyurcsányozni, pedig fél éve egyvalamire nagyon ügyel az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje: még véletlenül sem mutatkozik együtt Gyurcsány Ferenccel! A Fidesz választási plakátjain mégis mindig kettesben vannak. Vagy amin egyedül van, azon ott a stempli: 100 % Gyurcsány!

Novák Katalin nemcsak párthűségéről, de Orbán-hűségéről is híres. Hordott már a fülében Fidesz-fülbevalót és OV-fülbevalót is, ezért ha valakire, akkor rá valóban érvényes az, hogy 100 % Orbán!

A köztársasági elnöki hivatal öt éves ciklusát úgy találták ki, hogy folyamatosan eltolódjon a kormányváltási ciklusokhoz képest, ezzel valamiféle egyensúlyt teremtsen. Ha minden szabályosan alakul, húsz évenként fordulhat elő, hogy azonos évben van parlamenti választás és elnökválasztás. Az előrehozott parlamenti választásokat a köztársaság 32 éves történetében sikerült elkerülni, és a köztársasági elnökök sem voltak kénytelenek betegség vagy halál miatt idő előtt megválni hivataluktól. Viszont Schmitt Pál plágiumügye minden szempontból a legkedvezőbben alakult a Fidesz számára: Megválasztására 2010-ben közvetlenül az új Orbán-kormány megalakulása után került sor, viszont két év utáni lemondása miatt olyan helyzet teremtődött, hogy a Fidesz harmadik ciklusának vége előtt lehetősége volt a mostani országgyűlésnek megválasztani Novák Katalint.

Örülök, hogy végül is az egységes ellenzéknek sikerült egységes köztársasági elnököt állítania, és Novák Katalin megválasztása napján az ellenzéki kormányprogram is kihirdetésre került. Az állami médiában már új neve is van: a második Gyurcsány-terv.

Mai hír, hogy az Ukrajnában éppen "katonai művelet" címszó Ukrajnában ámokfutást folytató Putyin sietett meleg szavakkal köszönteni új köztársasági elnökünket. Hát, nem túl jó ómen ezzel kezdeni egy államfői hivatalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése