Parlament

Parlament

2021. október 1., péntek

633 811

Ennyien vettek részt azon az ellenzéki előválasztáson, melyről az állami média először tudomást sem akart venni, majd lezárultával csak otromba trollkodásra futotta tőlük. Mostanában egyre gyakrabban kommentelek kormányoldali FB-posztokat, pedig tudom, hogy nem kellene, de én már nem változom. Ez alá is odakommenteltem:

"Kedves Híradó!
Én egy ideológiailag képzetlen gátőr vagyok, ezért minden reggel, közvetlenül a reggeli ima után megnézem a 6:00-ás híradót, mert mégiscsak kell egy megbízható hírforrás, amiből a magyar ember tájékozódhat. A ma reggeli híradóból megdöbbenve értesültem, hogy Gyurcsányék itt valamiféle ellenzéki előválasztást tartottak, de már vége is van. Kérdezem Önöket, kedves Híradó, hogyan lehetséges, hogy én, aki becsületesen végignézem a híradók minden percét, ezért szó szerint fújom, hogy Soros LMBTQ-sai hogyan támadnak a magyar óvodásokra, Karácsony nyelvtudás nélkül hogyan taníthatott az egyetemen, Cseh Katalin miként szerzett EU-s támogatást a nyomdájára, de egy szót sem hallottam Gyurcsányék ármánykodásáról.
Ugye csak nem akarták felzaklatni az egyszerű dolgozó embert ezzel a szörnyűséggel, mert más okot nem tudok elképzelni, hogy mi, becsületesen dolgozó magyar emberek miért nem értesülhettünk erről. Boldog vagyok, hogy Önök és Miniszterelnök Úr így őrködnek a mi lelki nyugalmunk fölött."

De most a viccet félretéve: elhangozhat-e egy közpénzből fenntartott állami híradóban az, hogy az egyik miniszterelnök-jelölt, aki egyben a főváros főpolgármestere, hogy "balfék"?

 

Nos, elárulhatom, hogy én a következő hármas befutóra számítottam: Jakab, Karácsony, Dobrev. Azt gondoltam, hogy a magyar ellenzék a populista Orbán helyett egy populista ellenjelöltet szeretne, és hogy kellően hímsoviniszta ahhoz, hogy ne szavazzon női jelöltre. Tulajdonképpen büszke vagyok magunkra: Dobrev Klára 35 %-kal végzett az élen, Karácsony  27 %-kal követi, Márki-Zay pedig 20 %-kal a harmadik. A parizerevős, Orbánt bilincsben elvezetős Jakab szerencsére nem jutott a legjobb háromba!

16 év után most távozott Európa legerősebb gazdasága éléről az első, és egyben leghosszabb ideig regnáló német női kancellár, Angela Merkel, az öreg kontinensen egyre több a női államfő és kormányfő, sőt Orbánnak nemrég a nyíltan leszbikus szerb miniszterelnök asszonynak (Anna Brnabicnak) kellett kezet csókolnia. Megérett a helyzet, hogy Magyarországnak is legyen végre női kormányfője.

De azért erősen kétséges, hogy Dobrev Klára sikeres kihívója legyen Orbánnak. Bár megdöbbentően sok szavazatot kapott vidéken, sőt több budapesti kerületben is le tudta győzni Karácsonyt, a gyurcsányi örökséget nem tudja levetni magáról. Apró Antal unokája, a pápamerénylettel is hírbe hozott Petar Dobrev lánya, a "szemkilövetős" Gyurcsány felesége túl nagy támadási felület a kormánypártok számára. Pedig nagyon sok érv szólhat Dobrev Klára mellett:

  • Igazi européer, aki otthonosan mozog az Európai Unióban;
  • A nemzetközi versenyszférában működő vállalatot irányító üzletasszony;
  • Nyelveket beszél, jól kommunikál;
  • A tudományos életben is otthon van, egyetemi adjunktus.

Annak is nagyon örülök, hogy Márki-Zay bekerült a második körbe. Mérsékelt, józan konzervatív politikus, aki jól tudja képviselni a vidéki Magyarországot, rá könnyebb szívvel szavazna egy jobbikos, de még az ingadozó Fidesz-szimpatizánsok is, mint Karácsonyra vagy Dobrevre. Orbán számára Dobrev vagy Karácsony miniszterelnök-jelöltsége vágyálom, Márki-Zay jelöltsége viszont lázálom lenne, aki ellen szinte semmit nem tudnának felhozni a kampány során:

  • Nem vallásellenes;
  • Nem családellenes (hét gyermeke van);
  • Aligha nevezhető sorosistának vagy gyurcsányistának (bár ezeknek már mindenki az, aki Orbán ellen van);
  • Nincsenek pénzügyi stiklijei.

Viszont van vele egy óriási gond: nem áll mögötte párt, márpedig az országgyűlés pártokból áll. Hogyan lenne képes az elképzeléseit megvalósítani? Ahhoz túl erős személyiség, hogy bábbá váljon.

Jelenleg Karácsony és Márki-Zay tárgyalásban vannak, egyikük visszalép a másik javára. Egy hét múlva indul a második forduló, és még a szavazólapokat is ki kell nyomtatni.

Apropó szavazólap-nyomtatás, szavazó sátrak, informatikai rendszer, szavazatszámlálók. Mind-mind önkéntes munkával, közadakozásból. Elképesztő teljesítmény, minden elismerésem.

Na és mi a helyzet azzal, hogy Petra még be sem töltötte a 18-at, de már szavazhatott? Nagyon lelkesen vett részt benne, minden tekintetben sokkal jobban érdekli a közélet és a politika, mint anno a nővéreit. A demográfiai csúcson, az ott elhangzott beszédeken például teljesen ki volt akadva. Bár Futó Barnabás ügyvéd szerint a kiskorúak részvétele az előválasztáson törvénytelen, mert kiskorú létükre befolyásolják a parlamenti választások kimenetelét, szerintem klassz dolog, hogy így sikerült mozgósítani a fiatalokat.

Izgatottan várom a következő heteket, mert ha végre eldől a miniszterelnök-jelölt személye, azonnal munkához kell látni: az előválasztási szavazatok arányában össze kell állítani egy országos jelölt-listát. Ennek első öt neve fog megjelenni tavasszal a szavazólapokon. Nem mindegy, mit lát a szavazó. Nem ártana egy árnyékkormány és egy száznapos program. Megannyi teendő.

Ismét úgy érzem magam, mint 1989 őszén, 1990 tavaszán!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése