Parlament

Parlament

2021. július 7., szerda

ÁCIÓ-TÁCIÓ-KONZULTÁCIÓ

 

Mi várt itthon minket, amikor megjöttünk Balatonszemesről, na mi?

Hát a Nemzeti Konzultációs kérdőív! (az a legérdekesebb, hogy Orsi lányom is megkapja, de már asszonynevére: Barukh Orsolya)

Ismertek már régóta, tudhatjátok, hogy ezt sem hagyom szó nélkül. Hát akkor vágjunk bele!

Érdemes a bevezetővel kezdeni. Ezt olvashatjuk többek között: "A veszélyek korát érjük, további járványok és népvándorlások fenyegetik a mindennapi életünket". Ezzel megelőlegezik az 1. kérdésre adandó "jó" választ, tudniillik hogy "veszélyesebb korszak kezdődött, Magyarországot meg kell erősíteni". A veszéllyel való riogatás Orbán régi taktikája: nagy a baj, de ne féljetek, én megvédelek titeket. A folytonos veszélyhelyzet fenntartásával szabad kezet kap a kormány számos intézkedéshez, pl. az állami vagyon alapítványokba történő kiszervezéséhez.

Még mindig a bevezetőnél maradva: "...nem szabad visszaengednünk a 2010 előtti korszak bukott politikáját." Egy jogállamban ilyen mondatot csakis egy párt írhat le, egy kormány közpénzből nem. Ez a mondat egészen nyilvánvalóan törvénytelen, és eljön még az idő, amikor már nem Polt Péternek hívják a főügyészt, amikor ezt egy független bíróság is kimondja majd. Természetesen ugyanez érvényes a kérdőív több pontjára is, haladjunk rajtuk végig sorban.

1. Magyarországot meg kell erősíteni, mert veszélyben van

Szerintem minden kormány feladata az ország erősítése, ha veszélyben van, ha nem. A veszéllyel való riogatás tipikus paternalista, a szavazópolgárt gyámoltalan gyermekként kezelő kormány stílusa.

2. A minimálbér 200 000 Ft-ra emelése

Itt furcsa mód találkozik az ellenzék és a kormány akarata. De a minimálbér kétélű fegyver, hiszen azt a magánvállalkozásoknak ki kell tudniuk gazdálkodni, ezért csakis a vállalkozásokat erősítő gazdasági lépésekkel együtt lehet alkalmazni, különben növekedni fog a szürke-fekete foglalkoztatás.

3. Alkotmányos védelem a családtámogatásnak, az adóknak és a nyugdíjaknak

Egyáltalán nincs kifejtve, hogy mit értenek alkotmányos védelmen. Írjuk be az Alaptörvénybe, hogy mennyi legyen a minimális családtámogatás, a nyugdíj, vagy legfeljebb mennyi legyen a jövedelemadó? Már azzal is egyedülállók vagyunk a világon, hogy ilyesmi van az Alaptörvényben: "Az anya nő, az apa férfi". Vicces lesz, ha a személyi jövedelemadó százalékos értéke is szerepelni fog benne.

4. Magyarországon legyenek a legkisebb munkát terhelő adók

Nem Európa összeszerelő üzemévé kellene válnunk, hanem minél nagyobb hozzáadott értéket kellene tudnunk előállítani. A külföldi cégeket nem az alacsony adókkal, hanem a magas szaktudásunkkal kellene bevonzani, amihez magas szintű oktatás kellene. 

5. 5,5%-os gazdasági növekedés esetén a gyermeket nevelők kapják vissza 2021-ben befizetett jövedelemadójukat

Ezzel több probléma is van. Egyrészt én nem egy megadott értékküszöböt, hanem egy értéksávot adtam volna meg: pl. 3,5 és 5,5 százalék között 0 - 100 % között változna lineárisan a visszafizetett adó mértéke. A mostani szabállyal arra kényszerítik a Statisztikai Hivatalt, hogy 5,5 %-nál kisebb növekedés esetén csaljanak.
A másik problémám, hogy megint nem érvényesül a rászorultsági elv: sem a kisjövedelműek, sem a több gyermeket nevelők nem kapnak több kedvezményt.

6. A hitelmoratórium meghosszabbítása 2022 júliusáig

Már most sok szakember felhívja a figyelmet arra, hogy a hitelmoratórium  hosszú ideig való fenntartása nehéz helyzetbe sodorhatja az adósokat: A hitelmoratórium miatt a havi törlesztőrészlet nem emelkedhet, ám ez nem igaz a teljes visszafizetendő összegre. A tét nem kicsi: a szüneteltetés alatt felhalmozott kamat és a futamidő módosítása miatt jelentősen nőhet a visszafizetendő összeg. Számoljatok magyarok!

7. Brüsszel Magyarországra akarja kényszeríteni akaratát, de nekünk vállalni kell a vitákat

Brüsszelnek nincs akarata, csak a tagországoknak. Sajnos ezt kevesen tudják, és a kormánynak nem is érdeke, hogy ezt megtudjuk. Fontosnak tartanám, ha a középiskolákban történelem vagy állampolgári ismeretek keretében tanítanák, hogyan is működik az Európai Unió. Természetesen ki kell állni hazánk érdekei mellett, de az Unió döntéseit a demokratikus többség döntéseiként kell elfogadni.

8. Brüsszel új adókkal a környezetszennyezés miatti klímaváltozás a magyar családokat sújtaná

A globális minimáladó célja - tudtommal - az, hogy megakadályozzák, hogy a multik a profitjukat olyan országokban könyveljék el, ahol alacsonyabbak az adók. Ez nem kedvez azoknak az adóparadicsomoknak, amellyé Magyarország is válni szeretne a 4. kérdés sugallata alapján. 

9. Soros György támadja a gyermekek védelméről szóló törvényt

Ahogyan azt korábbi posztomban írtam, sem a homoszexualitás ábrázolása, sem pedig a homoszexuálisok iránti érzékenyítés nem tekinthető propagandának. Mivel ezzel a ténnyel a törvényalkotó is tisztában volt, a törvényben a "propaganda" szó után - vesszővel elválasztva - a "megjeleníti" szót is kitette. A törvény nyomán született nemzetközi felháborodás mértéke jóval nagyobb, mint amekkorát Soros szervezetei gerjeszteni képesek volnának.

10. Soros György támadja Magyarországot a migráció elutasítása miatt

Soros Györgynek van egy markáns véleménye arról, hogy nem elszenvedni, hanem értelmesen menedzselni kellene a migrációt. Ebben a kérdésben azt a szolidaritási elvet követi, amely nemcsak a nyitott társadalom eszméjéből, de az Európai Unió alapelveiből is egyenesen levezethető.

11. Egészségügyi vízum bevezetése

Nem rossz intézkedés, de az volna jó, ha ezt is összehangolnánk az Unión belül, hogy az EU-n belüli szabad mozgás továbbra is érvényesüljön. Ellenkező esetben vissza kellene állítanunk a határőrizetet a schengeni övezeten belül is. Jó volna tudni, hogy ez a javaslat elhangzott-e már Brüsszelben.

12. Soros György szervezetei felgyorsítanák a bevándorlók behozatalát

Nem pontosan értem, hogy ez a kérdés miben különbözik a 10. kérdéstől. Hacsak nem azért volt rá szükség, hogy Soros György neve még egyszer elhangozzék.

13. Két év járványügyi migránsSTOP bevezetése

Úgy tudom, hogy a menekültek bevándorlási kérelmüket a környező országok nagykövetségein (Belgrádban, Kijevben) nyújthatják be. A sugalmazott javaslat szerint mostantól két évig megszűnik ez a lehetőség? Mi volna, ha széjjel választanánk a menekült státuszra vonatkozó előírásokat és a beutazásra vonatkozó járványügyi szabályokat. Miért utazhatna be egy Iránból üzleti útra érkező állampolgár, és miért nem egy szintén Iránból érkező kurd menekült?

14. Legyen-e magyar vakcinagyár?

De hiszen már épül! Miről beszélünk. A magyar vakcinagyártás száz évre nyúlik vissza. A HUMÁN Oltóanyagtermelő és Kutató Intézetet 2000-ben vásárolta fel a TEVA, de az influenzavírus elleni oltóanyagot is magyar cég, a Fuart gyártja, amely a sok közéleti vihart megélt Omninvest utódja. Az már kérdés, hogy csak gyártás, vagy kutatás-fejlesztés is legyen, és milyen technológia (mRNS, vektorvírus, inaktivált vírus) mellett tegyük le a voksot. De persze erről nem lehet konzultálni.

Egy évvel ezelőtt megénekeltem: Ha konzultáció, akkor egy dologban biztos lehetsz: Soros György is benne lesz. Ezúttal három kérdésben is.


---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése