Parlament

Parlament

2019. október 6., vasárnap

Rögtönzés

Hát eljött az a nap is, amikor Petra visz minket színházba.
Az történt ugyanis, hogy az iskolával voltak Momentán társulat RögvEst című előadásán, és annyira tetszett neki, hogy azt mondta, hogy erre feltétlenül el kell hogy menjünk, így ma délután négyesben volt színházban a család. Az előadás igazi közönséget bevonós, improvizációs műsor volt, kicsit hasonló a tévében is nagy sikerrel ment Novák Péter-féle műsorhoz, a Beugróhoz.
A Beugróban népszerű színészek improvizáltak, véletlenszerűen felvetett helyzetgyakorlatokat kellett megoldaniuk. A műsor annyira népszerű volt, hogy még társasjáték formájában is kiadták.
A Momentán társulat vezetőjét, Bódy Gergőt hangról ismertem már, mert műsort vezet a Klubrádióban, most ő volt az est házigazdája.
Az improvizáló művészek ezúttal Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Káli Kata, Montvai Sára és Várady Zsuzsi voltak. Valószínűleg a színészi improvizáció is úgy működik, mint a zenei improvizáció: Zenében csak az tud jól improvizálni, aki Bach, Mozart, Chopin és Bartók minden hangját ismeri. Lantos István zongoraművésznek voltak olyan zongoraestjei, amelyeken a közönség által adott tetszőleges dallamra a legkülönfélébb zenei stílusokban improvizált (Lantos István különben egy volt osztálytársnőm édesanyjának, Tusa Erzsébetnek volt a tanítványa, és sokszor fellépő társa is).
Nahát valami hasonlónak lehettünk tanúi ezen a délutánon: a közönség által megadott véletlenszerű események, tárgyak, emberi tulajdonságok alapján kellett a színészeknek játszaniuk. Nemcsak prózában, dalban is. Például egy születésnapos kislánynak, aki nagy Harry Potter-rajongó, rögtönöztek egy születésnapi köszöntő dalt, illetve egy idén házasodott párnak - akiket előbb kikérdeztek megismerkedésük körülményeiről, tulajdonságaikról, hobbijukról - adtak szerenádot, amibe ezeket mind belefoglalták.
A közönség által megadott hétköznapi élethelyzet - nyelvtan-tanulás - adtak elő különféle filmstílusokban: pszichothriller, szuperhősös, romantikus.
Tudom, hogy az előadás szerkezete előre elkészített paneleken alapul, mégis olyan volt az egész, mint egy bűvészmutatvány: csak ámultam és bámultam, hogy tudnak ilyen hirtelen rímeket rögtönözni.
Végül is hagytam magam elvarázsolni és az előadás után még kiugrottunk az idei @RC-kiállítást is megnézni, melynek témája a klímaváltozás volt. Itt is láttunk néhány jó vizuális ötletet. Íme az egyik:
Orosz, amerikai, kínai: nem hall, nem lát, nem beszél

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése