Parlament

Parlament

2019. október 15., kedd

Ellenszélben se ess pánikba, hanem szerveződj!

A 2019-es önkormányzati választáson végre megmutatkozott az ellenzéki összefogás ereje, Budapest és a megyejogú városok fele brazil színekbe, az összefogás zöld-sárga bikolórjába öltözött.
Az önkormányzati választások fideszes eredményváró rendezvényén a miniszterelnök a következőket találta mondani:

Ez egy nehéz választási kampány volt, nagy és nyílt politikai csata, olyan, amilyennek egy pártok közti versenyre épülő demokráciában lennie kell.

Hogy ez mennyire nem volt így, hogy micsoda ellenszélben kellett küzdenie az ellenzéki összefogásnak, arra felsorolok néhány tipikus hatalomtechnikai trükköt, amellyel a kormánypártok éltek, hogy mégse legyen olyan demokratikus ez a versenyt.

Közmédia

Már többször posztoltam róla, hogy minden reggel megnézem a reggel 6 órai közszolgálati híradót. Már augusztus óta legalább tízperces hírblokkban gyalázták az ellenzéki jelölteket. Volt, hogy a modern városok programért felelős államtitkár nyilatkozott, hogy minden város jól használja fel az állami pénzeket, kivéve az szocialista Botka László által vezetett Szeged, de megtudhattuk, hogy Karácsony annyira nem ismeri Budapestet, hogy még azt sem tudja, hol van a Nemzeti Múzeum. Ez ment három hónapon keresztül a viszontválasz lehetőségének megadása nélkül. Próbáltam elképzelni, milyen lehet csak a közszolgálati híradóból tájékozódni, és egy hangot sem hallani a Borkai-ügyről, aztán egyszer csak hallani egy Tarlós-nyilatkozatot, melyben lemondásra szólítja fel a győri polgármestert. Hát elég vicces lehet. Végül is - az eredmények ismeretében - hírhamisító Papp Dániel erőlködése teljesen kontraproduktívnak bizonyult.

Plakátok

A szokásos plakátháború néhány új elemmel bővült, például a szekszárdi ellenzék plakátkihelyezési kérelmét "tévedésből" rossz helyre irányították, ezért csak pár nappal a választások előtt helyezhették ki választási plakátjaikat. Régi bevett módszer az is, hogy a kormány pont a választások előtt tart tájékoztató plakátkampányt, hiszen mikor máskor, ha nem most kell megtudnunk, hogy Magyarország jobban teljesít. Vicces színfolt volt a választásokon nem induló Fidelitas cirkuszos plakátja is.

Hatósági segédlet az ellenzék vegzálására

Megint bebizonyosodott, hogy a rendőrség a Fidesz ökle: hezitál, ha fideszes gyanúsított ügyében kell eljárni, de azonnal lecsapott például a VIII. kerületi ellenzéki pártirodára egy fotó alapján, amin az látszott, hogy éppen nyilvántartásba veszik az ajánlóíveiket, mielőtt leadják a választási irodának. Az volt a vád, hogy lemásolták az ajánlóíveket, ehhez napokra lefoglalták a számítógépeket. Az ellenzéki Pikó András ennek ellenére polgármester lett a Józsefvárosban.

Titokban készített hang- és videofelvételek alkalmazása

Karácsonyék elnökségi ülésén titkos hangfelvétel készült, az egyik kispesti képviselőről titkos videofelvételt, a budaörsi Wittinghoff Tamásról egy évekkel ezelőtt készült szexvideót tettek közzé, és az i-re a pontot a Borkai Zsolt adriai orgiáján készült felvétel tette fel. Valamennyiben közös volt, hogy a besározni kívánt delikvenst végül megválasztották.

Kamu jelöltek indulása

Az ellenzéki összefogás megakadályozására régi bevált módszer kamujelöltek indítása. A fővárosban Berki Krisztián - én legalábbis így hallottam - 70 millió forintért vállalta el ezt a dicstelen szerepet. Még a mi kerületünkben, az I. kerületben is az történt, hogy mikor a regnáló Nagy Gábor Tamás veszélyesnek látta a helyzetet, valahonnan kerített egy "független" jelöltet. Valószínűleg lábon lőtte magát vele, mert végül mindössze 121 szavazattal maradt alul az ellenzéki jelölttel szemben, és 1994 óta először lett nem jobboldali polgármestere az I. kerületnek.

Migránsozás

A választási kampány legviccesebb momentuma a migránsozás volt: azt próbálták bizonygatni, hogy az ellenzéki polgármesterjelöltek - ha megválasztják őket - migránsokat fognak betelepíteni a városukba. Szegény Hende Csaba odáig ment egy választási gyűlésen, hogy a közönséget skandáltatta: Hazaáruló, hazaáruló!, az ellenzéki Nemény András gyalázására. Talán mondanom sem kell, hogy az új polgármester a lehazaárulózott Nemény András lett, és elborzadhatunk, mikre kényszerítik a bukott honvédelmi minisztert, hogy hűségét kimutassa.

Ígérgetések, támogatások megvonásával való fenyegetőzés

Természetesen a nyugdíjasok pont a választások előtt kapták meg a nyugdíjprémiumot, a rezsiutalványt, sok településen volt ingyen krumpliosztás. De volt nyílt fenyegetőzés, hogy a "rosszul" szavazó települések nem fognak állami támogatást kapni. Gulyás Gergely egészen odáig ment, hogy a kormányinfón kijelentette: ha nem Tarlós nyer, érvényét veszti a miniszterelnök és főpolgármester között kötött együttműködési megállapodás. A legfurcsább, hogy ezt a kijelentést teljesen természetesnek és magától értetődőnek gondolták.

Részlehajló közvéleménykutatók

Mint tudjuk, Karácsony Gergely 6%-kal győzte le Tarlóst. Ilyen nagy arányú győzelmet egyetlen közvélemény-kutató sem jósolt, de míg a független Závecz, a Medián és a Publicus hibahatáron belül egyenlőnek mérte a két jelölt esélyét, addig a kormányközeli intézetek közül a Nézőpont 6%-os, a Századvég 8%-os előnyt mutatott ki Tarlós javára. A közmédiában még gúnyolódtak is azon, hogy a másik három intézet úgy látszik abban érdekelt, hogy jó eredményt hozzon ki az ellenzéknek. Hogy a két kormányközeli intézetnek a módszertanában volt-e a hiba, vagy tényleg fontosabbnak tartják a seggnyalást az igazság kimondásánál, az nem tudható. A bukott polgármesterek egy részét teljesen váratlanul érte a bukásuk, biztosak voltak győzelmükben.


Kérdés, hogy a hatását atombombaként kifejtő Borkai-ügy mekkora szerepet játszott abban, hogy a budapesti kerületekben és a megyejogú városokban ekkora ellenzéki előretörés következett be. Borkait végül Győr népe újraválasztotta, de mai hír, hogy lemondatták Fidesz-tagságáról.

Demszky Gábor mondta húsz éves polgármesterkedésének utolsó évében: a politikában és a történelemben nincs boldog vég, csak boldog kezdet van. Most örülünk Karácsonyék győzelmének, de ne legyenek kétségeink: az ellenszél továbbra is fennmarad, ilyen körülmények között kell megmutatni, hogy nem csak a választáskor működött jól az összefogás, de kitart a hétköznapokban is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése