Parlament

Parlament

2019. június 9., vasárnap

Versek, dalok, ibolyák

Van egy volt osztálytársam, aki nagy utat járt be az építőmérnökségtől a mérnök-tanári álláson keresztül a szociológusságig. Az ELTE-n tanít, Borit is oktatta. Éveken keresztül minden osztálytalálkozón arról faggatott bennünket, olvasunk-e kortárs verseket. Bevallom, nálam is az a helyzet, hogy két műfaj kezd nagyon háttérbe szorulni kulturális étlapomon: a komolyzene és a költészet.
Ez a hagyomány tört meg két hete, amikor elmentünk a Várkert Bazár egyik rendezvényére, az Enemvé-re, ami a Nagy Magyar Versek furcsa rövidítése. Az est háziasszonya Ugron Zsolna volt, az előadók pedig Kamarás Iván, Kerekes Vica, Vecsei H. Miklós és Kollár-Klemencz László énekes, aki saját verseit énekelte. Az est során hallhattunk Petőfit, Weöres Sándort, Pilinszkyt, Varró Danit, Lackfi Jánost, Szabó T. Annát, Tóth Krisztinát (és még másokat is, akik most nem jutnak eszembe). Azt gondoltuk, hogy egy ilyen est csak keveseket érdekel, de zsúfolásig tele volt a Várkert Bazár rendezvényterme. A legzavarbaejtőbbek egyébként Kollár-Klemencz énekelt versei voltak: az egykori Kistehén-tag, a Budapest Bár állandó vendégénekese alig rímelő szabad verseket énekelt és kísért gitárján, az egyiknek például ez volt a refrénje:

A vadnyúl olyan nyúl
Mint a szelíd
Csak vad

Kaptam egy zenés verseskötetet születésnapomra: Presser Gábor és Oláh Ibolya Voltam Ibojka című albumát. Az album 28 verset/dalt tartalmaz, szerzői Presser Gábor, Parti Nagy Lajos, Szép Ernő, Borbély Szilárd, Erdős Virág, Fejes Endre, Závada Péter, Varró Dániel, Sztefanovity Dusán, Kántor Péter, Kern András.
Presser már sok Parti Nagy verset zenésített meg, közös albumukról, a Rutinglitang-ról már korábban posztoltam.



A kötet nagy meglepetését számomra az idén 70 éves Kántor Péter versei jelentették, mert korábban tőle semmit sem olvastam, most három verse is szerepel az albumban.  Íme az egyik:

Pakol a nyár. Már ég veled!
Mi bévül bújt, már bennreked.
Eresztvén a levelek szélnek,
kis semmiségekről beszélnek.
Összeverődik, susog, zsémbel
platánlevél platánlevéllel.
Egy gesztenyét szedek neked.
Pakol a nyár. Már ég veled.

Ha Presser albumot ad ki, boldogan működnek közre olyan zenésztársak, mint Falusi Mariann, Bíró Eszter, Bíró Kriszta, hogy beálljanak vokálozni Oláh Ibolya mögé, de még Závada Péter is füttyével támogatja saját megzenésített versét. Ami azonban külön izgalmat ad egy ilyen album meghallgatásának az az, hogy milyen szövevényes kapcsolatrendszer van az alkotótársak között. Íme néhány:

Presser Gábor - Oláh Ibolya

Oláh Ibolya, a megzabolázhatatlan intézeti lány 2003-2004-ben lett országosan ismert, amikor a Megasztár tehetségkutató versenyen második helyezett lett. Az egyik zsűritag Presser Gábor volt, aki Novák Péterrel közösen lemezt készített az énekesnővel. Az Egy sima, egy fordított című lemezen két új Presser-dalt is elénekelt Ibolya, mindkettő bekerült a mostani albumba, a Találjmárrám, melynek szövegét Presser Gábor írta, és a Jó estét nyár, jó estét szerelem, mely Fejes Endre színdarabjának egyik dala. Presser akkor is gondolt Ibolyára, amikor a Túl a Maszat-hegyen című Varró Dani-mesében a Babaarcú Démon dalát adta az énekesnőnek. A Gondolj rám című filmben is van egy közös daluk.

Presser Gábor - Parti Nagy Lajos

A Rutinglitang című albumban nagyon egymásra talált a két szerző. A 2011-ben kiadott lemez 38 zenés verset tartalmaz, ebből a Voltam Ibojka lemezre egy dal került át, A kagyló, melyet az előbbi lemezen Pici bácsi, a mostanin pedig Ibolya énekel. Az albumra most 8 Parti Nagy-vers került. Ennél több verset csak maga Presser jegyez a lemezen: 10 saját verset zenésített meg.

Presser Gábor - Varró Dániel

Varró Danival a 2005-ben kiadott Túl a Maszat-hegyen című mesében dolgozott együtt Presser. Láttuk a darabot bábszínházban, de birtokoljuk a lemezt is, korábban sokszor hallgattuk Petrával. Erre az albumra egy Varró Dani-vers került, de az nagyon szívbemarkoló:

Félek, elalszom egyszer, s te itthagysz, mint a busz.
Pöfékelsz, elgurulsz, és többé sose látlak.
Vagy kiröppensz a számon, mint halottból a szusz.
Vigyázó lelke rebbenő madárnak.

Presser Gábor - Erdős Virág

Erdős Virág nekem személy szerint nagy kedvencem, két kötetét is birtoklom, A Trabantfejű Nőt és az ezt is el címűt. Ez utóbbi kötetből A legszebb vers címűt vette be ebbe az albumba Pici, de ezen kívül "hamisított" egy Erdős Virág-verset, mégpedig a lemez címadó dalát. Erdős ismert, dichotómiákra épülő modorában írta meg az Ibolyára tökéletesen ráillő dalt:

...voltam boldog és voltam árva
voltam szabad és voltam bezárva
voltam én már majdnem minden
csak megfelelő fehér ember az nem az nem...

Erdős Virág - Kollár-Klemencz László

Kollár-Klemencz nagyon sok Erdős verset megzenésített, van is egy lemezem Legesleges címmel, mely tíz dalt tartalmaz. Az ezt is el című dalt először 2012-ben hallottam és emlékszem, mennyire el voltam ájulva, hogy milyen jó.


Erdős Virág - Parti Nagy Lajos

Erdős Virág Parti Nagy Lajos nagy tisztelője, verseiben gyakran találni utalást Parti Nagy verseire. A Trabantfejű Nő egyik versének címe parti kis, és Parti Nagy stílusában van megírva, de az Ibojka-lemezen szereplő versben is ilyen sor olvasható:

...a legszebb vers
a parti nagy
zuhé
s talaj-
menti fagy

Presser Gábor - Závada Pál és Závada Péter

Závada Pál, mint tisztelő énekel a Rutinglitang lemezen, fia, Péter Indiánnyár című verse pedig az Ibojka-lemezen hangzik el Beethoven Für Elise dallamára, melyet a költő saját füttyével kísér.

Jó ezeket a költőket a könyvespolcomon, ezeket az énekeseket a CD-tárolómban tudni. Itt a lemez címadó dala, Voltam Ibojka:


---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése