Parlament

Parlament

2019. június 23., vasárnap

Az én ... lányaim

Ilyenkor, bizonyítványosztás környékén szoktam jelentkezni szokásos rovatommal, pedig két nagylányom már egy ideje a nagybetűs ÉLETtől kapja a bizonyítványát. A ... helyére írtam már mindenféle jelzőket (szép, okos, gyönyörű, kiváló), most mindenki gondoljon oda olyan kifejezést, amilyet akar. Legyen elég annyi, hogy állítólag múlt vasárnap apák napja volt, és a három különböző helyen tartózkodó lányaimtól (Orsi: Izrael, Bori: Bimbó út, Petra: Zsolt utca) egy-egy fényképes üzenetet kaptam WhatsApp-on.
Kezdem Borival, aki az elmúlt időszakban is sokat utazott hivatalosan is meg maszekban is. Most is nagyon készül cége szokásos Summer Academy rendezvényére, ami idén Berlinben lesz. Míg mi síeltünk, ő kiutazott Madridba egy koncertre, de kétszer járt Ausztriában barátnője esküvője kapcsán: egyszer az esküvő előtt egy hónappal tartott lánybúcsún, egyszer meg magán a lagzin.
Bori Madridban

Ahova Bori költözik, oda a macija is
De Bori igazi jócselekedete az volt, hogy édesanyám csípőprotézis-műtétje előtt egy hónapra hozzá költözött. Az történt ugyanis, hogy anyámnak áprilisra volt kiírva a műtétje, de három nappal a műtét előtt eltörte a karját. A műtétet három hónappal el kellett halasztani. Ez alatt az idő alatt azonban annyira leromlott a járása - meg a karja is lassabban gyógyult a vártnál -, hogy állandó felügyeletre lett szüksége. Bori maga ajánlotta fel, hogy szívesen odaköltözik, elég neki, ha csak pár órát van a munkahelyén, bárhonnan tud dolgozni, ahol van net.
Aggódtunk, hogy hogy jönnek majd ki egymással, de sokkal jobban mint gondoltuk volna.
Négy generáció nőtagjai édesanyámnál: lánya, két unokája, unokamenye és két dédunokája
Orsiéknál az esküvői eufóriát a szürke hétköznapok követték. Így van ez minden házasságban, ez a házasság első igazi próbája. Férje nagyon szereti a munkáját (egy navigátor élete nemcsak az állandó repülés, hanem nagyon sok földi munka is van: továbbképzések, helyzetelemzések, előkészítő tevékenység), reggel megy, este jön. Orsi viszont három műszakban dolgozik a szállodában, van úgy, hogy éppencsak találkoznak: Sahar jön és Orsi már indul is.

Sahar és Molly a sátor előtt
Szerencsére elég okosak ahhoz, hogy igyekezzenek megtörni a hétköznapok monotonitását. Télen egy hónapot síelni voltak, egy-egy hétvégén az országon belül kempingeznek. Egy hosszú hétvégére Barcelonába is elrepültek, ahol még magyar barátokkal is sikerült találkozniuk. És reméljük, beválik nagy tervük is, az őszi japán utazás. 10 napot fognak eltölteni a szigetországban, egy volt osztálytársuk Tokióban tanul, őt fogják meglátogatni. A repülőjegyük már megvan.
Saharral Orsi diplomaátadóján
De ha már posztom apropóját a bizonyítványosztás adta, térjünk rá a "legkisebbre", Petrára. Az, hogy kitűnő lett, az alap, pár éve már csak a dicséretek száma a kérdés, ami idén 9-re (!) sikeredett. Tulajdonképpen csak három tárgyból nem kapott dicséretet: testnevelésből, énekből és kémiából.
A kémia érthető, ez az a tárgy, melyben sem a szüleitől, sem a testvéreitől nem kaphat segítséget. A testneveléssel az a helyzet, hogy már egy éve röplabdázik a III. kerületi Vasasban, és az iskola röpicsapatával másodikok lettek az iskolák közötti korosztályos versenyben. A zenével pedig az a helyzet, hogy szerintem mint hobbi-zongorista nagyon jó, beteszek ide egy felvételt, amin a Jégvarázs című film fő dalát játssza.

(Amikor énekórán előadta az osztálytársainak, akkor vele együtt énekelt mindenki)
Bejutottak az elsősegélynyújtó verseny budapesti fordulójába is, de itt "csak" másodikok lettek, nem jutottak az országos döntőbe.
(Ezzel kapcsolatban azonban volt egy érdekes epizód: a jutalomajándékok között, amit a Vöröskereszttől kaptak, volt egy szélsőjobboldali propagandakönyv is, Bencsik András Fordul a szél című cikkgyűjteménye. A dolgon annyira felcsesztem az agyam, hogy megmozgattam újságírói kapcsolataimat, és a 444 le is hozott egy cikket rám hivatkozva és az én fényképeimet közölve.)

Petra egy kaméleonnal
Petra a nyarat is részben tanulással fogja tölteni: egy hétig matektáborban lesz a Medvematekkal, ami az évtized legjobb matematikaoktatási projektje. Ezenkívül a Goethe-intézet intenzív nyári kurzusára is jár majd (B2-es tanfolyamra), hogy nővérihez hasonlóan 10. végén ő is sikeres nyelvvizsgát tehessen.
A bizonyítványosztást viszont így ünnepelte nővérével:

P.S. Beteszek ide még két statisztikai adatot, amely Petra eredményét mutatja meg az országos kompetencia-felmérésen matematikából és szövegértésből. Az országos elosztás haranggörbéjén belül egy-egy függőleges vonal mutatja Petra eredményét:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése