Parlament

Parlament

2017. október 16., hétfő

Az irónai kétélű fegyver

Nem titkolom, hogy a TESCO-dal sikere után hívogattak újságírók. Azt mondja az egyik, hogy azért csodálkozik ezen a dalon, mert az előző dalom nagyon is a miniszterelnök pártján állt. Kérdezem, melyik? Azt mondja, hogy az Orbán-napi fohász. Mondtam neki, hogy kétségtelenül ironikus, de Orbán-pártinak azért nem nevezném, legalább is nehéz komolyan venni az ilyen sorokat:

Ne üljön fölöttünk Európa víg tort,
Tartsd meg nekünk soká kegyes Orbán Viktort!

Ez a történet onnan jutott eszembe, hogy a múlt héten az Orbán Viktor és Bözsi néni című dalom nézettsége átlépte a 10.000-et:



Mivel ezzel egyidejűleg a csatornámra feliratkozók száma is megnőtt 50-nel, ráadásul ezek aztán az újabb "normális" dalaim megjelenései után sorra kezdtek lemorzsolódni, erős gyanú merült fel bennem, hogy talán ezek az emberek nem a fonákjáról hallgatták dalomat, mint ahogyan én szerettem volna, hanem a színjéről, azaz komolyan vették a szövegét. Ráadásul erre egy-egy komment is mintha utalt volna. Pedig a négy versszakos dal szövege Ferenc József, Horthy Miklós és Rákosi Mátyás korából van átültetve, és a számomra meglehetősen groteszk eredeti Bözsi nénis videó alá keverve. Hasonlóan jártam el Orbán Kazahsztáni látogatásáról szóló videónál, melynek olyan erős volt az '50-es évek fílingje, hogy muszáj voltam alákeverni a Dal a népek egyetértéséről című munkásmozgalmi dalt.

Szóval Bözsi nénis videóm a TESCO-dal (652.000), a Felcsúti csucsú (107.000) , a Trafik-dal (50.000, az első feltöltésem) és a Kerítés-dal (30.000) után az ötödik legnézettebb filmem lett. Nem bánom, de nem így akartam.

Azért nagyon remélem, hogy az irónia kétélű fegyvere nem fog rám úgy visszaütni, mint ahogy szegény Mécs János járt. Mécs Imre fia, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja még évekkel ezelőtt írt egy karcolatot Vidékiek címmel. Mécs ebben az írásában a romkocsmakoptató pesti értelmiség gőgös de egyúttal primitív vidékgyűlöletét figurázta ki. Aki valamennyire is ismeri a műfajt, annak számára egyértelműen iróniáról volt szó, de a kormánypárti lakájmédia a Momentum csillagzatának emelkedésekor nem győzött azon csámcsogni, hogy lám, a Momentum mit is gondol a vidékiekről. Szerencsére a Momentum beleállt a vitába, az országjárásuk során ellenük tüntető ifjú fideszeseket beinvitálták a rendezvényeikre és normális hangvételű vitába bocsátkoztak velük.
A Momentum Mozgalom tagjai között egyébként a már említett Mécs Jánoson kívül ott találjuk Donáth Annát, Donáth László evangélikus lelkész, egykori MSZP-s képviselő lányát valamint Göncz Árpád köztársasági elnökünk unokáját, Göncz Kinga volt külügyminiszter fiát, Benedek Elek ükunokáját, Benedek Mártont is. Az ilyenkor szokásos "apák és fiúk" karaktergyilkolászás már tavasszal megkezdődött, és mivel a Momentum a hétvégén megjelentette 2018-as választási programját, valószínűleg ez fel fog a kampányidőszakban erősödni.
Egyébként a nyáron voltunk a Momentum egyik fórumán az I. kerületi Czakó-kertben:
 A kép bal szélén Fekete-Győr András, jobb szélén pedig Bori lányom formás lába és az én kevésbé formás térdem látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése