Parlament

Parlament

2013. december 21., szombat

Ha karácsony, akkor Diótörő

Sok változatban láttam már a Diótörőt. Anyám még gyerekkorunkban elvitt minket nővéremmel az Operába, ahol Róna Viktorral és Orosz Adéllal nézhettük meg a balettet (Róna Viktor Szentendrére, a Pismány lábánál lévő hétvégi házába járt kikapcsolódni a '60-as években, gyakran láttuk, ahogyan a kertjét öntözi. Sajnáltuk korai halálát). Anyósom minden lányunokáját elvitte karácsony előtt a Diótörőre, így legutoljára - talán két éve - Petrát is.
Szintén Petrával láttuk a Bábszínházban a darab bábos változatát 5 éve, 2008-ban, amikor még vett a VEIKI bábszínház-jegyeket a dolgozók gyermekeinek. Ez volt az utolsó szakszervezeti Mikulás-ünnepsége Petrának.
Négy éve láttuk a musical-változatot, melynek zenéjét Szomor György szerezte, fülbemászó, slágergyanús muzsika, amit méltatlanul keveset játszanak. Idén láttuk szintén Szomortól a Monte Cristo grófját is.
A televíziók idén karácsonykor is több változatban műsorra tűzik, lesz Barbie-s változat, 3D-s mozifilm, animációs film.
Idén a Lisznyai utcai általános iskola negyedikesei elhatározták, hogy karácsony előtt előadják a Diótörőt a szülőknek. A történetet a gyerekek olvasták fel és adták elő a Csajkovszkij-muzsika aláfestésével. A balettosok hópelyhekként táncoltak a csipkepalota előtt, zabálnivalók voltak. Petra nem táncolhatott velük mert ő játszotta a lány főszerepet, Marikát. A diótörő-bábut anyósom adta kölcsön, békebeli NDK gyártmányú örök darab.
Íme az előadás összefoglalója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése