Parlament

Parlament

2012. november 7., szerda

Diplomácia, oh!

Hát, harmadszor is rossz oldalon kampányoltunk!
Azzal kezdődött, hogy a FIDESZ elég intenzíven kampányolt a romániai helyhatósági választásokon az RMDSZ-szel szemben induló magyar pártok, az MPP (Magyar Polgári Párt) és az EMNP (Erdélyi Magyar Néppárt) mellett. Mindkettő csúfos vereséget szenvedett.
Az  október 1-én megtartott grúziai elnökválasztás előtt alig egy héttel a korábbi elnököt, Szaakasvilit kísérte el Orbán Viktor egy kampánynagygyűlésre. Szaakasvili 2004-től folyamatosan töltötte be az elnöki funkciót, de ezúttal kikapott a választáson.
Szijjártó Péter, a Miniszterelnöki Hivatal külügyi és külgazdasági államtitkára részt vett az amerikai Republikánus Párt elnökjelölő konvencióján, nyíltan kiállt Mitt Romney győzelme mellett, az elnökjelölttől azt az ígéretet kapta, hogy győzelme esetén az USA jobban odafigyel Magyarországra. Nos, Romneynak nem sikerült ma hajnalban Obamát leváltani az elnöki székben.
Szokták mondani, akinek Magyarország a szövetségese, az előbb-utóbb vereséget szenved. Így volt ez a két világháborúban is. De itt azért ennél kicsit többről van szó. Amióta a Szijjártó-vezette államtitkárság a Külügyminisztériumtól független külpolitikába kezdett, egymást érik az egyre kínosabbá váló diplomáciai fiaskók. A már említett román önkormányzati választásokon a kampány mellet megpróbáltunk sort keríteni Nyírő József író hamvainak székelyudvarhelyi újratemetésére. Mivel Nyírőnek a '40-es években tett szélsőséges megnyilvánulásai mai napig sokakban keltenek ellenszenvet, a román hatóságokkal nem körültekintően egyeztetett újratemetést a házigazdák megtiltották.
Szintén kellemetlen ügy volt az azeri baltás gyilkos átadása Azerbajdzsánnak. Bori Amszterdamban egy szemmel láthatóan bevándorló kerékpárszerelőhöz hordja a biciklijét. A múltkor kiderült róla, hogy örmény, és amikor megtudta, hogy Bori pedig magyar, szemére hányta ezt a nem túl barátságos magyar gesztust.
A magyar kormányzat amellett, hogy nyíltan Romney mellett kampányolt, azt az otromba kijelentést is megengedte magának, hogy azért nem lehetett sikeres az "elmúttnyóccév" bűnöseinek elszámoltatása, mert az Egyesült Államok nyomást gyakorolt a magyar igazságszolgáltatásra. Ez a kijelentés a mai magyar politikai viszonyok mellett egy megszokott sima gyalázkodás, de az USA-ban tényleg komolyan veszik, hogy a független igazságszolgáltatást semmilyen formában nem szabad befolyásolni, ezért természetesen azonnal bizonyítékokat követeltek. Úgy tudom, ezekkel a bizonyítékokkal a mai napig adósok vagyunk.
Aztán itt van a szíriai túszok ügye. Három magyar ex-rendőr "magánúton" járt Damaszkuszba úgymond "városnézésre", amikor is a lázadó csapatok túszul ejtették őket, majd pár nap múlva szabadon engedték mindhármójukat. Bár a TEK főnöke, Hajdú János bravúros kiszabadítási akcióról beszélt, a sajtótájékoztatón mintegy negyven bekapcsolt mikrofon füle hallatára súgta oda az egyik kiszabadítottnak: Mondj kevesebbet, akkor nem tudnak belekérdezni. Az ügy a napokban kapott különös fénytörést, amikor egy egyiptomi üzletember azt szivárogtatta ki, hogy Magyarország török közvetítéssel fegyvereket adott el a szír lázadóknak. Húsz évvel ezelőtt egy liberális ifjú a magyar parlamentben felszólította a horvátoknak titokban kalasnyikovokat eladó magyar kormányt: A kormány hazudott, a kormány mondjon le! A fiatalembert Orbán Viktornak hívták.
Természetesen a magyar diplomácia ritkán tud olyat tenni, ami eléri a külföldi utca emberének ingerküszöbét. Az én életemben nem sok ilyen eset volt, talán Csehszlovákia 1968-as megszállásában való magyar részvétel ill. az NDK-sok 1989-es kiengedése volt ilyen. Még 4-5 évvel ezelőtt is egyszerű német emberek mondták hazánk fiainak, hogy sosem felejtik el, amit akkor tettünk. A Szijjártó-vezette államtitkárság otromba ügyetlenkedései valamint a kormány IMF-fel és EU-val folytatott pávatánca nem jut el az egyszerű német vagy holland emberhez, de azért szép fokozatosan erodálja hazánk nemzetközi tekintélyét.
Pedig még egyszer mondom: a FIDESZ egyik választási ígérete pont Magyarország nemzetközi tekintélyének visszaszerzése volt. Azt gondolom, ez a jelenlegi diplomáciai ámokfutással eléggé kontraproduktív. Be kéne látni, hogy a diplomácia egy szakma, nem biztos, hogy haverok, kollégiumi szobatársak martalékává kell tenni hazánk hitelességét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése