Parlament

Parlament

2019. január 11., péntek

A kormány megkezdte az EP választási kampányát, én pedig dalra fakadtam

Azzal kezdeném, hogy kora gyermekkoromtól kezdve a Kossuth Rádió szólt reggel. A Kossuth reggeli zenei műsora a '60-as évek elején nagyon színesnek volt mondható: magyar, olasz, francia, német slágerek, de még cseh és orosz slágerek is (Joszif Kobzon és Karel Gott igen népszerűek voltak), de ezen kívül népszerű operaáriák, komolyzenei darabok, valamint munkásmozgalmi indulók is. Ezek a dalok aztán szépen beleégtek a dobhártyámba.
Így fészkelte be magát a fülembe Edoardo Vianello sodró lendületű tvisztje, a Guarda come dondolo ("Nézd hogy dülöngélek", ami a tviszt táncmozdulatára utal). A dalra az a jellemző, hogy az énekes háromszor egymás után énekli el ugyanazt a strófát, de minden strófa végén van egy fél hang moduláció felfelé, így a dal egy egész hanggal feljebb végződik, mint ahonnan kezdődik (B-dúrban indul, C-dúrban fejeződik be).
Amióta politikai dalokat éneklek, talonban tartom a Guarda come-t, hogy majd egyszer eléneklem. Afféle biankó dal, majd lesz egy alkalom, amire ráhúzhatom. Elhatároztam, hogy a "tviszt" helyett "vicc" lesz, a "guarda come dondolo" helyett "bárhogyan is gondolod", és a strófa végén a "brividi d'amor" (szerelmi borzongás) helyett "primitív tahó"-t fogok énekelni.
Nos, az alkalom elérkezett, a kormány megkezdte ugyanis az EP választási kampányát, és a Habony-művek azt találta ki, hogy ezúttal egy egybites üzenetet küldenek a választóknak: vagy a nemzeti, bevándorlásellenes listára szavazol, vagy a bevándorláspárti Soros-listára, amellyel hozzájárulsz ahhoz, hogy Magyarországból is bevándorlóország legyen. Az üzenetet Hollik István kereszténydemokrata politikus tolmácsolta a választóknak. Hollik Istvánról tudni érdemes, hogy annak ellenére, hogy fiatal létére végigjárta a politikai szamárlétrát a KDNP-ben, törekvő de tehetségtelen politikus. A tavalyi országgyűlési választásokon Budapest I. számú választókerületében indult a Fidesz-KDNP listáján Rogán Antal utódaként. Az I. kerülethez afféle gerrymandering-ként 2014-ben csapták hozzá először az ingadozó V. kerületet, mert az első kerület mindig stabil polgári szavazónak számított. Ez a terv be is vált 2014-ben, de 2018-ban Hollik István egy viszonylag névtelen LMP-s politikussal, Csárdi Antallal szemben maradt alul. Ezzel Budapest I. választókerületében az 1990-es első szabad választás óta először nem jobboldali konzervatív jelölt nyert evőr. Máshol, főleg vidéken még akkor is a fideszes jelölt nyert, ha csak egy narancsra rárajzoltak egy szmájlit.
Ha azt gondoljátok, hogy egy ilyen orbitális bukás után Hollik megpróbált volna felhagyni a politikával és a versenyszférában boldogulni, akkor tévedtek. Orbán azzal bünteti bukott politikusait, hogy bohócsipkát nyom a fejükbe és a legkínosabb politikai kommunikációkhoz kell asszisztálniuk. A Csepelen megbukott Németh Szilárd és a Budavár és Belváros jelöltjeként indult Hollik most ebben a politikai purgatóriumban próbálják a Don kegyeit visszaszerezni. Hollikot egyenesen kormányszóvivőnek tették meg a CEU-n doktorált Kovács Zoltán utódjaként. Ebben a minőségében mondta el azt a történelmi 10 másodperces bővített mondatot, ami engem dalra fakasztott.
Fel a hangerőt, szóljon hangosan az ének:

És akkor most a posztom végén egy kis statisztika, mely dalaimban kerül megemlítésre Soros György:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése