Parlament

Parlament

2012. július 10., kedd

Telstar

Pontosan 50 éve állították pályára a Telstar 1-et, vagyis 50 éves az űrtávközlés. Igazi internacionális összefogás eredménye, melyben  az amerikai AT&T, a Bell Telephone Laboratories, a NASA valamint a brit General Post Office és a francia French National PPT működött közre, egyben ez volt az első magánfinanszírozású űr-projekt. Televíziós képeket, telefonbeszélgetéseket és faxokat volt képes tengeren túlra továbbítani.
Bár 1964-ben még nem volt televíziónk, a tokiói olimpia rádióközvetítése is már műholdon érkezett, így Szepesi György kissé eltorzított hangján a világ másik feléről műholdon keresztül hallhattam: "Lőj, Dömötör, lőj!"
Természetesen az oroszok sem maradhattak ki az űrtávközlésből, a Molnyija-család első tagját 1965-ben lőtték fel.
A régi távközlési műholdak földi vételéhez még óriási parabolaantennákra volt szükség, Magyarországon a taliándörögdi Űrtávközlési Állomást 1978-ban adták át, zömében szovjet berendezésekkel volt fölszerelve. A városi legenda szerint nemcsak televíziós adásokat továbbított, de ez biztosította a forró drótot Kádár János és Fidel Castro között. 2006-ban az épületet végérvényesen nyugdíjazták.
A 80-as évek második felétől a távközlési műholdak vétele már háztartási eszközökkel is lehetővé vált, így a földi sugárzású és kábelen továbbított televíziózáson kívül elterjedt a műholdas televíziózás is. Mivel később már nemcsak a műholdak közvetlen vételére, hanem jelek műholdra való közvetlen feljuttatására is lehetőség nyílt, hamarosan már egy vállalat a telephelyi között is létesíthetett műholdas adatkapcsolatot, és a világ bármely pontjáról telefonálhattunk műholdas telefonnal. De természetesen hagyományos telefonbeszélgetéseink és az internet-forgalom is már zömében műholdakon keresztül zajlik.
Álljon most itt a The Tornados együttes híres száma, melyet a Telstar fellövése ihletett:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése