Parlament

Parlament

2012. július 7., szombat

50 évvel ezelőtti uborkaszezon

Apám 50 éve írott blogját olvasgatva felfedezhető, hogy 1962 nyarán is volt uborkaszezon. A focivébé után az újságok kis színes írásokkal próbálták fenntartani az érdeklődést.
Apám újságkivágásai között ma már teljesen érthetetlen főcímeket találhatunk, pl. ilyet: A "Lapusnyik-ügy". Ki a rák az a Lapusnyik, milyen ügye volt neki 50 évvel ezelőtt. Szerencsére erre van a Google.
Nos, Lapusnyik Béla a magyar állambiztonság fiatal ügynöke volt, aki úgy döntött, hogy nyugatra távozik, és '62 májusában a határőrök golyózáporától kísérve átszökött Ausztriába. Nem lehetett tudni, hogy valóban átállt a "sötét oldalra", vagy kettős ügynök volt, a magyarok így akarták átdobni, tény, hogy június végén, kihallgatása során váratlanul szívrohamban elhunyt. Ez azért elég gyanút keltő volt egy 24 éves kisportolt fiatalembernél és már akkor felröppentek a hírek, hogy a KGB egy különleges, felszívódó mérget alkalmazott. De ki adta be neki, ki volt a tégla?
Ezelőtt két évvel derült fény a gyilkos személyére: Alfred Petrovic, a csehszlovák állambiztonsági hivatal (STB) egykori elit ausztriai ügynöke áll a gyilkosság mögött, akit sikerült beépíteni az osztrák belügyminisztériumba. Petrovic mind a mai napig Bécsben él, de ugyan kit érdekel 2012-ben Lapusnyik Béla, és a két világrendszer titkos ügynökökkel vívott világméretű harca.
A másik hír Algéria függetlenségének kikiáltása. Akkoriban nagyon szurkoltunk az afrikai népek függetlenségének, Csombe, Lumuba, Kaszabubu, idegen hangzású nevek a rádióból, melyek még mindig a fülemben csengenek (utóbbiról még a Hungária együttes is írt egy számot). Az algíri csata c. filmet az iskolával is meg kellett néznünk, de a francia belpolitikát megrázó algériai háború más francia filmekben is visszaköszön, például egyik kedvencemben, a Cherbourg-i esernyőkben.
Ma sem sokat változott a helyzet: miközben körülöttünk zajlik az EU gazdasági átszervezése, a román belpolitikai válság, a jegybank-törvény megszavazása és az IMF-tárgyalások megkezdése, mi igyekszünk a meleget vízparton, családunk ás egy nagy korsó sör közelében átvészelni, vagyis zajlik az uborkaszezon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése