Parlament

Parlament

2011. október 19., szerda

Okostelefonok funkciói II. - SMS


Na, hát az SMS sem számít a kizárólag okostelefonokhoz köthető funkciónak, már az első GSM telefonok is tudtak szöveges üzeneteket küldeni és fogadni.
Közvetlen előzményének a magyarországi közforgalomban igen rövid életű személyi hívók (pager, beeper) tekinthetők. A '90-es évek közepén én is nagyon szerettem volna személyi hívót, mely csak szöveg fogadásár volt alkalmas. Küldeni a küldő központon keresztül, az üzenetet az operátornak bediktálva lehetett, mely által teljesen elveszítette személyes, intim jellegét. Valamelyik országos rádió-adó, talán a Petőfi oldalsávján működött, ahol most a GPS-ek számára a forgalmi információkat (TMC) sugározzák.
Az SMS aztán része lett az életünknek, hány szerelmi vallomás, szakítás, leánykérés zajlott már SMS-en. Viszont ami érdekes, hogy feltűnően sok ember SMS-analfabéta, főleg az idősek (bár édesanyám fogadni tud SMS-t, de írni már nem).
Az SMS szerte a világon sajátos nyelvezetet alakított ki. Különös írásjel-kombinációk, szmájlik alakultak ki, pl. (:o)–+<. Megjelentek a furcsa rövidítések: h - hogy, vok - vagyok, szal - szóval, tanképpen - tulajdonképpen stb. Egészen furcsa lelemények is, pl. +1-eztünk (megegyeztünk).
Varró Dániel fiatal magyar költő SMS verseivel új műfajt teremtett, ide másolok egyet:

itt állok én e kerge hős
kabátom vízlepergetős
a szmájli számra ráfagyott
ha nem szeretsz hát ne szeress
ez itt csak egy teszt sms
hogy nyomkodom tehát vagyok


Persze a Pál család is minden év utolsó napján SMS-vers formájában küldi szét jókívánságait az ismerősöknek, már vagy 8-10 mű született ebből a műfajból.
A T-Com a vezetékes telefonjain is kínálta az SMS szolgáltatást, használtuk is, amíg Kati Petrával otthon volt GYES-en. Aztán kikopott a használatból, új szolgáltatónk, a UPC már nem is kínálta ezt az opciót, sőt gyanítom, már a T-nél is megszűnt ez a lehetőség, az SMS megmaradt a mobiltelefonok privilégiuma.
Emlékezzünk meg a televíziók SMS-szavazásairól, ami jó pénzbevételi lehetőség a tévéknek, viszont mégiscsak objektívebb, mint annak idején a "mindenki kapcsolja fel a villanyt, aki szerint Kovács József táncdalénekes jusson a döntőbe" jellegű nézői interaktivitás. És persze itt is gondolnak az SMS-analfabétákra: általában nemcsak SMS-ben, de normál telefonhívással is lehet szavazni.
Az SMS-ekkel kapcsolatban még egy összeesküvés-elméletem is volt: a mobiltelefonok úgy voltak elkészítve, hogy a menügomb kitartó nyomogatásával tetszőlegesen sok üres SMS-t el lehetett küldeni a címlistán első helyen szereplő szerencsétlennek. Egy női táskában nem lezárt billentyűzárral felejtett készülék egy délután lemeríthette a feltöltő kártya teljes keretét és közben őrületbe kergetett egy peches A-betűst. Ezt én úgy védtem ki, hogy a címlistám egy AAA nevű nemlétező számmal kezdődött...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése