Parlament

Parlament

2011. október 23., vasárnap

Gesztus

Nemrég a neten rátaláltam Velázquez híres festményére, a Breda átadására. A jelenet azt a pillanatot ábrázolja, amikor a holland várost védő Maurice of Nassau átadja a város kulcsát a spanyol Ambrosio Spinolának. Ami megragadott, az a festményen megörökített gesztus, mellyel a spanyol hadvezér megadja a tiszteletet az elesett város védőinek.
Pontosan ez az a gesztus, ami egy évtizede hiányzik a magyar politikai közéletből. Nem tudom, mikor romlottak el véglegesen a dolgok. Talán Keller László elszámoltatási biztos kinevezésével, akinek hű tükörképe Budai Gyula, a Fidesz-kormány hasonló funkciókkal megbízott politikusa. Mindkét esetben az volt az üzenet, hogy a politikai ellenfél egyben bűnöző is.
Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy ez a szemlélet szűnjön meg végérvényesen, és újra megjelenjenek a közéletben a gesztusok. Mert engedményt tenni nem a gyengeség jele, mint ahogyan az ellenfél megalázása sem jelenti feltétlenül az erőt. Sokkal inkább a félelmet és a bizonytalanságot.
Az október 23.-ai tüntetéssel kapcsolatban többször megnéztem a Nem tetszik a rendszer videoklipet, melyből leginkább az alábbiak ragadtak meg:

"Kit érdekel, hogy ki mit kúrt el,
Legyen már úgy, hogy a harag múlt el,
Itt van az idő a cselekvésre,
A jobb- és a balsorsnak legyen vége!"

Hogy az ünnepnapnak Petra számára is adjunk egy kis aktualitást, megnéztük Török Zoltán Vad Magyarország c. természetfilmjét az Urániában. Nagyon szép természetfilm, Török Zoltán méltó utóda Homoki Nagy Istvánnak.

Most, hogy elkezdtük a temetőjárást így Mindenszentek közeledtével, József Attila (kinek szobrát lehet hogy elviszik a Parlament mellől) két gondolata jutott eszembe:

"Eltöm a föld és elmorzsol a tenger,
Azt mondják, hogy meghalok,
De annyi mindenfélét hall az ember,
Hogy erre csak hallgatok."

"Miért legyek tisztességes?
Kiterítenek úgyis.
Miért ne legyek tisztességes?
Kiterítenek úgyis."

4 megjegyzés:

  1. Örülök hogy tetszett a filmünk, remélem Petrának is bejött! (A google havonta végigszkenneli nekem a netet és találatokat keres a filmre, így jutottam ide...).
    Hogy Homoki? Nem tudom, vagy inkább nem hiszem, de azért köszi.
    Üdv: Török Zoltán (Vad Magyarország rendezője)

    VálaszTörlés
  2. A kommentet olvasva elájultam a megtiszteltetéstől...
    Én kb. annyi idős koromban láttam a "Gyöngyvirágtól lombhullásig"-ot, mint most Petra (7 éves) a "Vad Magyarország"-ot. Homoki filmje is egy esztendőt ölel fel és főleg Gemencen készült. A kor filmtechnikai színvonalán ugyanolyan csúcsteljesítmény volt, mint ma a Vad Magyarország.
    Petrának is tetszett.

    VálaszTörlés
  3. Eddigi tapasztalataim szerint minden gyerek szereti a filmet... kivéve a lányom. Ő 5 éves, és az egyetlen, aki a vetítés alatt látványosan unatkozott, majd azt mondta, "Apa, már négyet ásítottam, ez nagyon uncsi, ki szeretnék mennni". Kemény kritika, szóval van még hova fejlődni. :)
    (No persze neki az elmúlt 2-2,5 év arról szólt, hogy apa eltűnt sasokat forgatni, joga van utálni a filmet...)
    Visszatérve ide, jó belebotlani a google-nak köszönhetően teljesen váratlna blogokba. Tetszik a tiétek, olvasgattam! Nem fogom elfelejteni és majd írok a következő filmünk díszbemutatójára vendégek vagytok!

    VálaszTörlés
  4. Részünkről teljes a megtiszteltetés, természetesen alig várjuk új filmeteket.

    VálaszTörlés