Parlament

Parlament

2011. augusztus 8., hétfő

Magas épületek

Tudjátok-e mi történt pontosan 20 évvel ezelőtt ezen a napon? Összedőlt a világ akkori legmagasabb építménye, a varsói rádióadó-torony. Egy 646 m magas rácsos acélszerkezet volt, melyet karbantartáskor - az előírt technológia be nem tartásával - sikerült összerogyasztani. Jelenleg második helyen áll az örök rangsorban, a Dubaiban épült Burj Kalifa a maga 828 méterével már lekörözte, és ez utóbbi nem torony, hanem lakóépület, melynek 158. emeletén még egy mecset is található. De már Szaúd-Arábiában tervezik egy több mint 1000 m magas épület megépítését.
Ami Magyarország legmagasabb építményeit illeti, itt is érdemes különbséget tenni az adótornyok és az emberi tartózkodásra is alkalmas építmények között. Az előbbiek között még mindig a lakihegyi adótorony a listavezető a maga 314 méterével, mégpedig 1933-as átadásától folyamatosan. A karcsú acélszivar elbontását már egyszer elhatározták, de ipartörténetünk emlékét ápolók tiltakozására megmaradt, sőt új funkciót kapott: jelenleg innen történik számos ipari berendezés ill. a közvilágítás távkapcsolása. A kapcsoló jelet hosszúhullámon sugározzák szét, 500 km sugarú a hatókörzet. A Kossuth-rádiót 1977-től a solti adótorony sugározza, de ez "csak" 304 m, 10 méterrel kevesebb, mint a lakihegyi.
Na és vajon melyik a legmagasabb magyar épület? Hát az esztergomi bazilika a maga 100 méterével, 1846-ban került fel a kereszt a kupola tetejére, felszentelésére csak 10 év múlva került sor, de még ekkor sem volt teljesen kész. A második helyért holtversenyben a Parlament és a budapesti Szent István-bazilika küzd 96-96 méterrel, bár az átkosban a Parlament pályázott az első helyre, mert a kupola tetején egy 4 m magas vörös csillag volt, ezzel már elérte a 100 métert. A tiltott önkényuralmi jelképet a rendszerváltás után aztán nagy nehézségekkel sikerült az épület tetejéről eltávolítani.
A legmagasabb lakóházak között érdemes megemlíteni a pécsit (84 m), mely 1989 óta lakatlan, a szolnokit (81 m), mely a legmagasabb lakott épület Magyarországon, valamint az újpalotait (78 m), melyet a 2006-os választások alatt teljesen betakart egy Gyurcsány-plakát, mely minden idők legnagyobb magyar választási plakátja volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése