Parlament

Parlament

2021. január 27., szerda

Vakcina-vacila

 Oltatni vagy nem oltatni? - erről beszél ma mindenki. Mert hogy az amerikai az jöhet, de a kínairól szó sem lehet. Meg majd ha választani lehet. Meg majd ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja. De különben is Európa csak tötyörög. Szerencsétlenkedik.

Oké, tegyük fel, hogy választani lehet. Ki mi alapján választ? Az amerikai jó, még az angol is elmegy, de a kínai vagy az orosz az szar? Mit mond a fodrász vagy a zöldséges a piacon? Elhiszed-e a magyar szakemberek véleményét?

Nézzük meg egy kicsit, hogyan is van az Európai Unióban a COVID-19 elleni védőoltás. Ebből a hivatalos cikkből megtudhatjuk, hogy jelenleg hat vakcinagyártóval kötött megállapodást az Unió:

  • AstraZeneca - 2. generációs
  • Sanofi-GSK
  • Janssen - 2- generációs
  • BioNtech-Pfizer - 3. generációs
  • CureVac
  • Moderna - 3. generációs
Az EU cikkéből megtudhatjuk, hogy amely vakcinagyártókkal az Európai Bizottság tárgyalásokat folytat, azokkal a tagállamok nem tárgyalhatnak külön-külön:

"A tagállamok abban is megállapodtak, hogy az Európai Bizottság által vezetett közös tárgyalások mellett nem tárgyalnak külön-külön, netán egymást túllicitálva a közös vakcinabeszerzésbe bevont gyártókkal. Ez biztosítja, hogy az oltóanyagok mindenhol egységesen, lakosságalapú elosztási kulcs szerint álljanak rendelkezésre, és például a kisebb tagállamok se szenvedjenek hátrányt a nagyobb, jelentősebb mennyiségeket megrendelni képes országokkal szemben. Azonban semmi nem tiltja, hogy egy tagállam külön tárgyaljon olyan vakcinagyártókkal, amelyekre nem terjed ki a közös beszerzési program, és adott esetben saját hatáskörben – és saját felelősségére – adjon ki ideiglenes, vészhelyzeti engedélyt egy ilyen oltóanyag alkalmazására."

A közös EU-s vakcinákból minden ország egyenlően, az igényelt mennyiség arányában elosztva ütemesen kap. Valamely ország csak úgy juthat előnyhöz, ha olyan vakcinagyártókkal állapodik meg, melyekkel az EU nem tárgyal. Orbán mindenképpen előnyhöz akar jutni, ő akar a koronavírus elleni harc győztese lenni, ezért olyan vakcinaforrások után kellett néznie, melyekkel az EU nem tárgyal. Így jutottak el az orosz és kínai vakcinákhoz:

  • Szputnyik V. (orosz) - 2. generációs
  • Sinopharm (kínai) - 1. generációs
De mit is jelentenek a vakcina-generációk?

  • 1. generációs: Inaktivált (legyengített vagy elpusztított) SarsCov2 vírust tartalmazó vakcina. Tulajdonképpen ez a vakcináció legősibb módszere.
  • 2. generációs: Adenovírus-alapú vektorvakcina: egy emberre ártalmatlan vírus génállományába beépítik a koronavírus génjét.
  • 3. generációs: A magyar Karikó Katalin ötletén alapuló mRNS vakcináció: génbázisú oltóanyag, ahol egy RNS vagy DNS molekula csak a koronavírus tüskefehérjéjének előállításához szükséges kódot hordozza: a szervezet maga állítja elő a tüskefehérjét, és nyomban ellenanyagot is termel ellene.
Mi alapján döntünk? 1. generációs elavult, 3. generációs korszerű? 1. generációs már bevált, 3. generációs még rizikós? Nyugat jó, kelet rossz? EU-s engedély jó, magyar engedély rossz? És ha választhatunk, az mit jelent? Addig várunk az oltással, míg az igényelt vakcina rendelkezésre nem áll? Vagy a kedvünkért azt a vakcinát veszik le a polcról, amelyiket kérjük, mint egy szupermarketben? Mindezt ingyen? Ha pedig az állam dönt, hogy ki milyen vakcinát kapjon, mi alapján dönt? Fideszesnek amerikai, libernyáknak kínai? Orbán melyiket kapja majd?
Ha a kormány eleget tesz az ellenzék azon követelésének, hogy csak az EMA által engedélyezett vakcinát szabad használni, akkor már csak az EU által kiszabott ránk eső kvótát kaphatjuk meg az engedélyezett vakcinából, elvész az előny hogy gyorsabban oltsuk át a lakosságot, mint más EU-s országok.

Magam megértem Orbán igyekezetét, hogy a kvótán felül is szerezzen oltóanyagot. De vajon sikerül-e bizalmat támasztani a keleti vakcinákkal szemben? Nem tudom. 60 év feletti vagyok, közeledek a 65-höz, krónikus betegséggel. Regisztráltam oltásra, hamarosan sor kerül rám. Korábban egyetlen védőoltásnál sem nézegettem, milyen vakcinát kapok, ki a gyártója, mi a hatásmechanizmusa. Választani sohasem lehetett. Most miért félnék?
 
PS-2021.01.29.
A ma reggeli Orbán-interjúban a miniszterelnök bejelentette, hogy őt kínai vakcinával fogják beoltani. Orbán kemény csávó, azt akarta mutatni, hogy nem kell félni a kínaitól. De ez egyben azt is jelenti, hogy van választási lehetőség. Orbánnak legalább is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése