Parlament

Parlament

2019. szeptember 1., vasárnap

Becsengettek - X. Nemzeti Tanévnyitó

Onnan jegyzem meg, hogy hányadik nemzeti tanévnyitó következik, hogy hányadikba megy Petra, aki 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásának évében kezdte az iskolát. Pont akkor, ahonnan a nemzeti tanévnyitók is számolódnak. Szerintem ha egyszer majd buknak Orbánék, azzal lehetne a legnagyobb borsot törni az orruk alá, hogy tovább számoznák a nemzeti tanévnyitókat, jelezve, hogy az új kormány ugyanolyan nemzetinek tartja magát, mint a régi volt.
A "Becsengettek" rovatomban évente tekintem át a magyar közoktatás - sőt, általában véve az oktatás - helyzetét. Nézzük meg, milyen változások voltak 2018. szeptember 1-je óta. Az egyik legfontosabb, hogy mindenki azt hitte, hogy az új Nemzeti Alaptantervet (NAT) hamarosan kidolgozzák. A bevezetés céldátuma 2019. szeptember 1-je volt, de július közepén azt olvashattuk, hogy akár éveket is csúszhat a kerettanterv, legalább is erre lehet következtetni abból, hogy két évvel meghosszabbították a felelős miniszteri biztos Hajnal Gabriella kinevezését. A nemzeti tanévnyitón viszont Kásler Miklós miniszter mindössze egy mondatot szánt a NAT-ra: a 2020/21-es tanévben vezetik be a "klasszikus alapokra épülő" kerettantervet. Az viszont elég nagy botrányt kavart, hogy kiderült, a NAT kidolgozásában az a nyíltan horthysta Takaró Mihály is részt vesz, aki a Nyugatot kis zsidó lapocskának nevezte, kétségbe vonta Kertész Imre és Esterházy Péter magyarságát, Spiró Györgyöt pedig az "embernek nehezen nevezhető" jelzővel illette. Takarónak valószínűleg része van a NAT csúszásában, hiszen az első változat a kormány szerint "nem elég keresztény, nem elég hazafias, nem elég nemzeti, összességében túl független". Idén József Attila-díjjal tüntették ki Takarót, ami ellen a MAZSIHISZ közleményben tiltakozott.
Nem sokkal az iskolakezdés előtt, július közepén szavazta meg a parlament a köznevelési törvény módosítását, amely elég nagy felháborodást váltott ki, hiszen ilyen lényeges változtatások vannak benne:
  • Hatévesen kötelező lesz elkezdeni az iskolát, halasztásra csak szakember javaslatára lesz mód.
  • Megszűnik a magántanulói státusz.
  • Az intézményvezetők kinevezését nem véleményezhetik a pedagógusok, a szülők és a diákönkormányzatok.
  • Az alternatív iskolák tanterve legfeljebb 30 százalékban térhet el a központi kerettantervben részletezett tantárgyi struktúrától.
Szintén pár hetes hír, hogy Palkovics Lászlóhoz, vagyis az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül át a felsőoktatás felügyelete. Palkovics László vitathatatlanul tapasztalt felsőoktatási szakember, de azért nevéhez fűződik az MTA szétverése, és jelentős köze van a CEU elűzéséhez is.
És ha már a CEU-nál tartunk, az elmúlt 12 hónapban végérvényesen bevégeztetett a Közép-Európai Egyetem sorsa. Egy évvel ezelőtt még nagyon optimistán ezt írtam:

"Valószínűleg egy-két hónap múlva, észrevétlenül, a nyári uborkaszezonban aláírják a megállapodást, a Magyar Idők majd megírja, hogy csak liberális hisztériakeltés folyt a CEU körül, azt senki sem akarta elzavarni Magyarországról, de hazánk egy jogállam, itt még Soros Györgynek is be kell tartania a törvényeket. Putyint meg majd csak kiengesztelik valahogy, ha a paksi szerződés és a metrószerelvény-felújítás nem volna elegendő az orosz elnöknek. Az Index és a HirTV elhallgattatásával talán beéri."

Optimista véleményemet arra alapoztam, hogy a frissen kinevezett amerikai nagykövet, David Cornstein első útja a CEU-ra vezetett, ahol támogatásáról biztosította a rektort. Azóta kiderült, hogy néhány levegő-levegő rakéta megvásárlása fontosabb volt az amerikaiaknak, mint egy amerikai egyetem bezárása. Idén Kati unokatestvérének a lánya is lediplomázott a CEU-n. A budapesti tanévzárón Alexander Soros, az alapító fia mondott beszédet, előtte Rajk Judit énekes az "Elindultam szép hazámból" kezdetű népdalt énekelte el.



A X. Nemzeti Tanévnyitót egyébként Sárváron a Nádasdy Tamás Általános Iskolában tartották. A XV. században élt Nádasdy Tamás nádorról tudni kell, hogy igazi nagy magyar "pávatáncos" volt: A mohácsi csatavesztés után I. Ferdinánd oldalára állt, Buda várkapitánya lett, de amikor I. János megostromolta a várat, átállt az ő oldalára. Pár év múlva, 1536-ban aztán ismét Ferdinánd oldalán találjuk. Történészek sokáig vitatkoztak azon, hogy Nádasdy vajon katolikus vagy protestáns volt-e. Tény, hogy birtokán egyaránt helyet biztosított katolikus és protestáns papoknak is.
Szóval Nádasdy igazi példaképe lehet minden magyar tanulónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése