Parlament

Parlament

2018. szeptember 26., szerda

Késve felderített gyilkosságok

Pontosan öt évvel ezelőtt Kardosné Gyurik Krisztina esti kocogásra indult a soroksári Duna-parton. A futásból nem tért haza, mobiltelefonját nem vette fel. A férje értesítette a rendőrséget, a nőt egy bokros területen találták holtan: kezét-lábát összekötözték, megerőszakolták majd egy zsineggel megfojtották. Mobiltelefonját nem találták meg.
Mivel az elkövetőtől maradt DNS-minta (nyál, sperma), szinte minden a környéken lakó tettesként szóba jöhető gyanúsítottól DNS-mintát vettek. Pár nap múlva lopás alapos gyanúja miatt őrizetbe vettek egy környéken élő hajléktalant, L. Szilvesztert, majd el is ítélték. A nála lévő mobiltelefont - többi értéktárgyával együtt - letétbe helyezték, és nem is sejtették, hogy az valójában az áldozaté volt. Hamarosan el is ítélték és megkezdte jól megérdemelt büntetésének letöltését, a legfontosabb tárgyi bizonyíték pedig ott pihent a büntetés-végrehajtási intézet raktárában egy kartondobozban. Öt év után jutott valakinek eszébe, hagy azokat is meg kellene vizsgálni, akik jelenleg börtönbüntetésüket töltik, de van kötődésük a környékhez. Így jutottak el L. Szilveszterhez, akinek DNS-mintája egyezett az áldozaton talált nyomokkal, azonosították az áldozat mobil-telefonját, sőt, a gyilkos cellájában egy papírlapra felírva megtalálták az áldozat nevét és a gyilkosság időpontját.
Majdnem pontosan 15 évvel ezelőtt Tompa Eszter 22 éves pincérlány holteste került elő a Mosoni-Duna árterületén. 14 évi hiábavaló nyomozás után megint a DNS-minta vezetett a gyilkos nyomára, és derített fényt arra, milyen hiábavaló ok miatt kellett a fiatal lánynak meghalnia.
A gyilkos, S. Attila Győr külterületén kocsiját figyelmetlenül vezetve elsodorta a kerékpározó lányt. A lány eszméletét vesztette, a férfi halottnak hitte, ezért az autó csomagtartójába tette és elindult vele, hogy megszabaduljon a holttesttől. Bőny közelében egy fás-bokros területen megállt, és a csomagtartót felnyitva rádöbbent, hogy a lány életben van. Ütlegelte majd megfojtotta az áldozatot, a holttestet a Mosoni-Duna árterére vitte. A gépkocsit ismeretlen helyen rejtette el, majd külföldön eladta.
Bár a DNS-technika 2003-ban még nem volt olyan fejlett mint most, az áldozaton talált nyomokat gondosan megőrizték. S. Attila családapaként élte polgári életét, de gondolom, minden éjszaka kísértette a lány szelleme, nem tudom elképzelni, hogyan élhetett ilyen teherrel. Tavaly egy kutyalopási ügy miatt vettek tőle DNS-mintát, ez buktatta le. Életfogytiglant kapott egy fiatal élet értelmetlen kioltásáért.
2002. május 9-én - pont azon a napon, amikor mostani lakásunkat átvettük - történt Magyarország legbrutálisabb, nyolc halálos áldozattal járó bankrablása Móron. A kegyetlen gyilkosok a bankfiók minden alkalmazottját és az éppen ott tartózkodó ügyfeleket lemészárolták.

Első menetben két korábban már körözött bűnözőt gyanúsítottak meg a rablógyilkossággal, de nem találtak ellenük bizonyítékot. 2004-ben két másik férfit, Hajdú Lászlót és Kaiser Edét jogerősen el is ítéltek a bűncselekményért, bár bűnösségüket mindketten végig tagadták. 2007-ben egy másik gyilkosság gyanúsítottjának, Nagy Lászlónak a lakásában megtalálták a gyilkosságnál használt egyik fegyvert. Ekkor terelődött a gyanú rá és társára, Weiszdorn Józsefre. Nagy még a tárgyalás előtt öngyilkos lett, Weiszdornra 2010-ben életfogytig tartó börtönbüntetést szabtak ki. A korábban elítélt Kaiser Edét felmentették a vád alól.
Kiderült, hogy a gyilkosság után egy rendőrjárőr megállította a két bankrabló autóját, de továbbengedte őket. Weiszdorn példás családapaként élt tovább, letartóztatása előtt még egy gyermeke született. Nemrég jött a hír, hogy a börtönben leérettségizett, majd lelkésznek tanult. Leghamarabb 2050-ben szabadulhat.
Mindhárom gyilkosságnak más-más indítéka volt. A gyenge jellemű Weiszdorn az erőszakos, elvetemült Nagy László befolyása alá kerülve maga sem sejtette, milyen véres cselekménybe rángatja bele agresszív barátja. S. Attila egy egyszerű közlekedési baleset következményitől tartva követett el brutális gyilkosságot. A soroksári L. Szilveszter hajléktalan életmódjában már teljesen elállatiasodva követte el a rettenetes tettet.
Ami viszont közös a három esetben, hogy mindhárom elkövető azt hihette, hogy már megúszta a felelősségre vonást. Weiszdornt és S. Attilát talán nyomasztotta tettük súlya, L. Szilvesztert nem hiszem.
Örülök, hogy végül elkapták őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése