Parlament

Parlament

2012. február 5., vasárnap

Világvége

Állítólag 2012 december 23-án lesz a világvége. Több film is készült róla. Hogy miért pont most lesz vége a világnak? Mert eddig tart az ősi maja naptár.
Pedig aki tanult felsőbb matematikát, az tudja, hogy a koordináta-szingularitás nem feltétlenül jelent valódi szingularitást. Pl. a Föld két sarkán koordináta-szingularitás van, mégsem ér véget a világ (legfeljebb nagyon hideg van). De az abszolút nulla hőmérséklet igazi szingularitás, mert annál hidegebb tényleg nincs.
Nem túl jó üzlet világvégét jósolni, eddig még egyszer sem teljesült a jóslat. Apám blogjából tudom, hogy pont 50 évvel ezelőtt, 1962 február 5-én akkora világvége volt, hogy még hozzánk is begyűrűzött, pedig akkoriban a vasfüggöny még kisinyovi acélból készült. A MyStars program segítségével megnéztem hogyan álltak akkoriban a bolygók. Íme:
A Földről nézve egy irányban látszott a Hold, a Merkúr, a Nap, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. Ráadásul (Magyarországról nem látható) napfogyatkozás is volt. A korabeli magyar lapok arról élcelődtek, hogy bezzeg a Szabó-család (korabeli rádiós szappanopera) még a világvégét is túléli, Salamon Béla pedig ezt írta világvége elmaradásával kapcsolatban:
- Uram, nálad egymillió év egyetlen perc, nálad egymillió forint egyetlen fillér, adjál nekem egyetlen fillért - kéri az egyszeri ember az Istent. Az Úr így válaszol:
- Nagyon szívesen adok neked egy fillért, csak várjál egy percig...
Igazi világvége volt az 1999. augusztus 11-ei teljes napfogyatkozás: 1842 után először volt teljes napfogyatkozás Magyarországon, a dátumváltás utolsó évében volt, ráadásul édesapám születésnapjára esett. Szülinapi ajándékként elvittük Velemre, hogy a ritka égi jelenséget a Szent Vid kápolna dombjáról nézzük végig. Sok hívő jött mécsest gyújtani, látszott rajtuk, arra készültek, hogy a világvégét szent helyen érjék meg.
Aztán persze sokan az ezredfordulót is világvégének gondolták, a szoftveresek jó kis pénzt kaszáltak rajta - a dátumváltás problémája, ugye emlékeztek?
Lehet, hogy úgy kellene élni az életünket, mintha minden nap az utolsó volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése