Parlament

Parlament

2024. június 6., csütörtök

Választás 2024/1 - európai parlamenti választások

Mindenek előtt szögezzük le: az európai parlamenti választások magyarországi kimenetelének lényegében semmiféle hatása nincsen az Európai Unió politikájára. Ha a szombati egymilliónyi aktivista mozgósítása nyomán mind a nyolcmillió szavazásra jogosult állampolgár a Fideszre szavazna, és a Fidesz 21 képviselőt küldhetne az Európai Parlamentbe, az is mindössze 3%-a lenne a 705 képviselőnek.

Ráadásul igazán fontos dolgok az Európai Bizottságban és az Európai Tanácsban dőlnek el, előbbibe a kormány delegál biztost (jelenleg Várhelyi Olivér), utóbbiban az egyes tagállamok vezetői vesznek részt.

Ha megpróbáltok visszaemlékezni az elmúlt öt évre, vissza tudtok-e emlékezni a Fidesz 13 képviselőjére? Mit tett Deli Andor vagy Schaller-Baross Ernő? Kósa Ádámra is csak azért emlékezek, mert ő egyben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének az elnöke, és ebben a minőségében az ő nevéhez fűződik a nemzeti konzultációk jelnyelven történő megjelenítése, amin olyan jókat szoktam szórakozni. A magyar képviselők közül csak néhány kiemelkedő egyéniségre emlékszünk, Donáth Annára, Cseh Katalinra, Dobrev Klárára. Az egyéni teljesítmény sokkal többet számít, mint az, hogy egy párt hány képviselőt delegál.

Ezért mondta már az év elején több politikai elemző, közöttük Szentpéteri Nagy Richárd, hogy az európai parlamenti választásokra úgy kell tekinteni, mint egy nagymintás közvéleménykutatásra, ahol a pártoknak érdemes külön-külön indulni, hogy elváljon végre a szar tüdő a májtól, kirostálódjanak végre a hulladék pártok. Persze sokan úgy érveltek, hogy a sok bejutási küszöböt el nem érő pártból származó töredékszavazat azokat erősíti tovább, akik amúgy is sok szavazatot kapnak, például a Fideszt. 2019-ben is így volt: a szavazati arány alapján a Fidesznek 11 képviselő járt volna, de a töredék szavazatokból szereztek még kettőt. De így visszagondolva az elmúlt öt évre, mi előnye származott a Fidesznek ebből a plusz két képviselőből? Mennyivel lett több a befolyásuk az uniós politikára? Ugyanúgy az Unió páriái lettünk.

Számos magyar kispárt vállalta ezt a megmérettetést: az LMP, a Jobbik, a Kutyapárt és a Mi Hazánk mellett még néhány csakis a választások környékén felbukkanó pártocska: Megoldás Mozgalom, Második Reformkor. Az ő sorsuk valószínűleg a politikai süllyesztő lesz. Az MSZP is szépen belecsúszott ebbe a hulladék párt kategóriába, de bepánikoltak, és a PM-mel együtt elbújtak a DK szoknyája mögé. Én úgy mondom: elkádéenpésedtek. Arra a sorsra jutottak, mint a KDNP: soha többé nem fognak egyénileg megmérettetni. Azért ez egy történelmi pillanat: az egykor volt kormánypártok, az MDF, KDNP, SZDSZ, Kisgazda Párt mellett az MSZP is végleg eltűnik.

De jött Magyar Péter, és borult minden. A DK és a Momentum korábban felvállalták, hogy megvívják a harcot a demokratikus ellenzék vezető szerepéért, de most nagyon úgy tűnik, hogy a DK is sokat veszített, a Momentum pedig a kihullás szélére került. És morzsolódni kezdett a Fidesz is, ezért Orbánnak élet és halál kérdésévé kellett tennie a választást. Aki nem a Fideszre szavaz, az a halálra és a pusztulásra szavaz.

Ebben a műfajban a Fidesz szellemi think tank-jának, az Alapjogokért Központnak a vizuális üzenetei a legvadabbak. Íme néhány:







Ezekhez az AI-generálta képekhez az Alapjogokért "elemzői" még a nevüket is adják: Dornfeld László, Zila János és a többiek.

De az óriásplakátokon is megjelenik Tolsztoj műve Putyin átiratában és Orbán ferdítésében.

Tíz évvel ezelőtt pont Orbán napra esett a választás, ezért énekeltem egy népi ihletésű dalocskát, a címe: Orbán napi fohász. Egyben ez volt első Bimbó úti dalom. Aztán öt év múlva, amikor a választások pont Orbán nap utánra estek, ismét dalra fakadtam. Két dal már hagyomány, így idén - bár már régen elmúlt Orbán nap - muszáj volt ismét egy népdalt átköltenem. A 2024-es európai parlamenti választásokra fogadjátok szeretettel a Brüsszelből fúj a szél című dalt.

És kérlek benneteket, ne vegyétek komolyan Orbán háborús fenyegetését, mert nem tesz jót a lelkivilágotoknak. Tekintsétek ezt a választást annak, ami: egy két országgyűlési választás közötti felmérésnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése