Parlament

Parlament

2024. június 13., csütörtök

Kuffervizit

Hát akkor nézzük, hogyan is állunk így, a választások után.

Fidesz (és persze a KDNP)

Még magam sem tudom, hogy teljes mértékben kontraproduktívnak kell-e tekinteni a Fidesz brutális és ordenáré háborús propagandáját és ezért szerepeltek ilyen rosszul, vagy éppen ellenkezőleg, pont ezzel sikerült szépíteni a Tisza Párt elsöprő rohamán.
Tény, hogy 44%-kal a legrosszabb eredményt érte el a Fidesz az európai parlamenti választásokon evőr, és 11 képviselőjüket (a kilenc helyett) csak a töredék szavazatoknak köszönhetik. Nem kis cinizmus kellett a Nézőpont intézet részéről ahhoz a megállapításhoz, hogy ez az eredmény egy országgyűlési választáson kétharmados eredményt hozott volna a Fidesznek.

Hát igen, a Fidesz által megalkotott választási rendszer súlyosan torzít a győztes javára. Szerencsére mind az európai választás, mind a fővárosi és megyei közgyűlések megválasztása majdnem lineáris (a töredék szavazatok persze a legjobb eredményt elért pártoknak kedveznek), így a Fidesz az uniós mandátumok felét, a fővárosi mandátumoknak pedig a harmadát tudta csak megszerezni.

Az újellenzék, vagyis a Tisza Párt

A Magyar Péter-jelenségről nagyon sokat posztoltam, és különféle teóriákat is írtam a Tisza Párt gyors felemelkedéséről. Magyar Péter megtette azt, amit az óellenzék pártjai sohasem: személyesen ment el az ország minden városába Battonyától Nemesmedvesig, sőt, csattanós választ adott a Fidesz sebtiben összeCÖFfentett békemenetére a választási előtti napon megrendezett Hősök terei tömeggyűléssel.
Annak ellenére, hogy Magyar Péter személyében egy kissé goromba, kötözködő, erőszakos alakot ismerhettünk meg, afféle Mečiart vagy Zsirinovszkijt, és a párt célkitűzései sem teljesen kristálytiszták, a Tisza Párt számomra két fontos dolgot képvisel:
  • Visszahozta azt a nemzeti liberális gondolatot, amely a kiegyezés után fél évszázadig uralkodó eszme volt Magyarországon és amit Antall József is meghirdetett;
  • Visszaszerezte a Fidesztől nemzeti jelképeinket, amelynek elorozására először Orbánék a 2002-es választások előtt tettek kísérletet (kokárdás választás), azóta pedig magukat pökhendi módon nemzeti oldalnak, a nemzeti gondolat egyedüli letéteményesének tartják.
Ha megnézzük az uniós mandátumokat, a 2019-es mandátumokból a Tisza Párt az óellenzéktől (DK, Momentum, MSZP) öt képviselői helyet (2019-ben DK=4, Momentum=2, MSZP=1, 2024-ben DK+MSZP=2, Momentum=0) szereztek meg, a Fidesztől pedig kettőt (2019-ben Fidesz=13, 2024-ben Fidesz=11). Vagyis a Tisza kiáradásának igazi vesztese a béna óellenzék.

Az óellenzék (DK, Momentum, MSZP), na meg a hulladék pártok

A 2022-es kudarcos ellenzéki összefogás után megzavarodott pártok közül először a DK döntötte el, hogy ha nem megy az összefogás, akkor marad a baloldali térfél teljes leuralása. Gyurcsányék ehhez mindent meg is tettek, árnyékkormányt hoztak létre, "nagyvadakat" térítettek át a DK táborába. Az MSZP annyira immel-ámmal szállt bele ebbe a versenybe, hogy sejteni lehetett, ebből előbb-utóbb elkádéenpésedés lesz. A Momentum viszont vállalta a küzdelmet, de náluk súlyos vezetési problémák jelentkeztek. Gelencsér Ferenc olyan mértékű inkompetenciát mutatott fel, ráadásul a tényleges cselekvés helyetti pótcselekvések (tüntikézés, havonkénti kordonbontás a Karmelitánál) teljesen elhiteltelenítette a pártot. A két brüsszeli amazon, Donáth Anna és Cseh Katalin hiába mozgattak meg hegyeket, ketten kevesek voltak a hitelesség visszaszerzéséhez (ráadásul a magyar Richelieu mindent meg is tett a lejáratásukra). A Kutyapárttal nagyjából azonos 3,5%-os eredményről szerintem már reménytelen a visszakapaszkodásuk.
A Jobbikról és az LMP-ről már 2022 óta lehet tudni, hogy mennek a lecsóba. Ők legalább bevállalták, nem bújtak nagy pártok védőernyője alá.

A szélsőjobb

A szélsőjobb oldalon nagyjából 10 évente őrségváltás következik be, a MIÉP és a Jobbik után most a Mi Hazánk a soros. A magyar lakosságnak kb. mindig ugyanakkora százaléka hajlik a nemzeti radikalizmus felé, szerintem amig 10% alatt maradnak, addig ez teljesen normális.
Háziorvosunk asszisztensnője egy nagyon rátermett hölgy, és mindig elindul a kerületi önkormányzati választásokon. Kezdetben MIÉP-es volt, aztán indult a Jobbik színeiben, idén pedig a Mi Hazánk polgármesterjelöltje lett volna, de nem sikerült kellő számú ajánlást összegyűjtenie. Hiába, ez egy szolid polgári kerület, nem sok keresnivalója van a szélsőjobbnak.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt

A Kutyapárt az évek során viccpártból cselekvő párttá lépett elő. "Passzivistái" buszmegállókat, köztéri padokat, járdákat, parkokat újítanak fel. Három képviselőjük lett a fővárosi közgyűlésben, a Ferencvárosban Baranyi Krisztina az ő támogatásukkal lett újra polgármester, a Hegyvidéken pedig a lemondott Pokorni Zoltán helyébe az MKKP vezetője, Kovács Gergely lépett polgármesterként, és a kerületi közgyűlésben is ők kerültek többségbe. A mi kerületünkben is lesz egy kutyapárti képviselő. Örülök nekik, üde színt és kezdeményezőkészséget hoznak a politikába.

Főpolgármester-választás

A főpolgármester-választás úgy alakult, hogy nincs az a forgatókönyvíró, amelyik ezt így ki tudta volna találni. Bár meg vagyok róla győződve, hogy Vitézy Dávidot a Fidesz teljesen tudatosan építette fel és a Szentkirályi Alexandrával eljátszott kutyakomédia is mind csak Rogán boszorkánykonyhájának terméke, azért az, ahogyan a feldolgozottság előrehaladtával Karácsony Gergely három százalékos hátrányról fokozatosan közelítette meg Vitézyt, hogy aztán hajnali négy órakor mindössze 324 szavazatnyi különbséggel szerezze meg az elsőséget (371 466 - 371 142), tényleg minden képzeletet felülmúlt.
Hiába, megint, akárcsak négy és fél éve, szerencsét hozott a választásra felvett karácsonyi pólóm.


Vitézy természetesen bejelentette, hogy újraszámolást fog kérni, mégpedig az érvénytelen szavazatok gyanúsan magas száma miatt (24 592, ami az összes leadott szavazat 3%-a). Úgy érvel ugyanis, hogy sok szavazólapon csak vékonyan húzták ki Szenkirályi Alexandra nevét, így sokan tévesen először rá adták a szavazatot, majd észlelve a tévedést Vitézyt is beikszelték.
Csakhogy nővéremtől tudom, aki számtalan alkalommal volt a szavazatszámláló bizottság tagja, hogy az érvénytelen szavazatok esetén jegyzőkönyvben kell rögzíteni, hogy miért érvénytelen a szavazat, és azt a szavazatszámláló bizottság minden tagjának alá kell írnia. Szóval elég nehéz egy érvénytelen szavazatot utólag mégis érvényesíteni.
Mai fejlemény, hogy Karácsony kérvényezni fogja a főpolgármesteri választás megismétlését arra hivatkozva, hogy jogsértő módon félrevezették a szavazókat. Ezt akkor is kéri, ha a NVI megállapítja a jelenlegi állapot érvényességét, vagyis megerősíti, hogy Karácsony marad Budapest főpolgármestere.


Tulajdonképpen akárhogyan is alakul, egy dolog bizonyos: Budapest népe egyrészt azt szeretné, hogy a főváros megmaradjon független, szabad, nyitott városnak, másrészt elvárja azt a várospolitikai szakértelmet, amit Vitézyben látnak megtestesülni. Vagyis az a mondás, hogy a választott funkciók közül a főpolgármesteri a leglegitimebb, mert erre szavaznak legtöbben közvetlenül, ez esetben nem lesz igaz, és az lenne a legjobb, ha Karácsony és Vitézy valami módon együtt tudnának működni. Csakhogy Karácsonyt összegyurcsányozták, Vitézyt összeorbánozták ebben a kampányban.

Update 2024.06.14.

A Nemzeti Választási Bizottság ma újra számolta az érvénytelen szavazatokat és azok között további érvényes szavazatokat talált (itt általában olyan szavazatokról van szó, ahol a listáról kihúzott Szentkirályi Alexandra neve mellé is tettek egy X-et). Így az eredmény az alábbiak szerint alakult: Karácsony Gergely 371 578 szavazat, Vitézy Dávid: 371 537 szavazat, azaz Karácsony 41 szavazatnyi különbséggel megnyerte a főpolgármesteri választást.
Karácsony jelezte, hogy még így is új választások kiírásáért fog folyamodni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése