Parlament

Parlament

2024. május 30., csütörtök

45 éve a szakmában - R.I.P. CENTROMATIC

A Fővárosi Cégbíróság tegnapi végzésével elrendelte a CENTROMATIC Ipari Irányítástechnikai és Informatikai Mérnökiroda Korlátolt Felelősségű Társaság cégjegyzékből való törlését. Majdnem 15 évet élt meg az a kényszervállalkozásunk, melyet a VEIKI csődje miatt 2009-ben alapítottunk ötödmagammal, és ami 2019 január 1-je óta már csak két fős vállalkozás volt.

2019 március 1-től nekem is és tulajdonostársamnak is lett állandó munkahelye, de a CNENTROMATIC-nak még tartottak régi szerződései és lett néhány új is:

  • Még 2019 januárjában felkértek minket a MAVIR tartalék mérőrendszere számára leszállított néhány mérési konfiguráció módosítására. Ez SIEMENS S7-1200-as PLC-ken (programozható vezérlőkön) alapult, és annak idején egy kollégám végezte a fejlesztését, de úgy éreztem ezt a feladatot magam is el tudom végezni. Ez annak ellenére sikerült, hogy akkor már javában az ERBE-ben dolgoztam.
  • 2019 tavaszán a Dunamenti Erőmű úgy döntött, hogy egyik gázturbinás blokkjának irányítástechnikáját korszerűsíti. Ebben már komolyabb fejlesztési szerep jutott a CENTROMATIC-nak, az új irányítástechnikát hozzá kellett illeszteni a mi összerőművi villamos technológiai irányítási rendszerünkhöz. Éreztem, hogy ezt a fejlesztést már nem tudom másodállásban elvégezni. Szerencsére május végén kapóra jött a SCADANET Kft. állásajánlata, amit elfogadtam, de megkértem őket, hogy adjanak 6 hét haladékot. Felmondtam az ERBE-ben és 6 hétig bejártam a CENTROMATIC még meglévő irodájába dolgozni. Vicces, de kellemes időszak volt.
  • A CENTROMATIC irodáját 2020 közepéig tartottuk fenn, a raktár-műhelyt pedig 2020 végéig
  • A Dunamenti Erőműben üzemelő rendszerünkre volt karbantartási szerződésünk, de csak eseti jellegű. Ezt sikerült felmondanunk, de még egy utolsó nagy karbantartást megrendeltek tőlünk. Ezt már új cégem, a SCADANET vállalta el fővállalkozóként és mint alvállalkozó bízta meg a CENTROMATIC-ot. A karbantartásra 2021 januárjában került sor. 1981-től 2021-ig, vagyis négy évtizedig minden évben volt valamilyen projektfeladatom a Dunamenti Erőműben, ez szakadt meg ezzel az utolsó karbantartással. Azóta nem jártam Százhalombattán.
  • A Paksi Atomerőműben üzemelő rendszerünkre (400 kV-os gyűjtősín feszültség- és meddőteljesítmény-szabályozása) 2021 végéig volt karbantartási szerződése a CENTROMATIC Kft.-nek. Az új szerződést már a SCADANET Kft. vette át. Ezen a rendszeren ráadásul egy komolyabb fejlesztés is volt: két blokknál, vagyis négy generátornál a forgógépes gerjesztőket statikus gerjesztőkre cserélték ki (forgógépes gerjesztőnél a generátor forgórészének gerjesztéséhez szükséges mintegy 1000 A egyenáramot egy dinamóval állítják elő, statikus gerjesztőnél pedig egy tirisztoros egyenirányítóval). Mivel a mi szabályozónk a generátorok gerjesztésszabályozóin keresztül avatkozik a folyamatba, ez nekünk is adott feladatot. Ráadásul a rendszer központi szabályozójának rekonstrukciójára is készítettünk egy koncepciótervet, úgyhogy van még potenciál ebben a három évtizede működő, a VEIKI-n és CENTROMATIC-on keresztül egészen a mostani cégemig nyúló irányítástechnikai rendszeren.
Amikor 2008 nyarán addigi divízió-vezetőm, aki három évtizedig volt a főnököm, nyugdíjba ment, engem neveztek ki divízió-vezetőnek, egyben én lettem a dolgozói Kft. ügyvezetője is. A 2009-ben alapított CENTROMATIC egyik ügyvezetője is én lettem, vagyis csaknem 16 évnyi vezetői tisztségem ért most véget. Mivel a cég székhelye egyúttal a lakcímem is volt, a kapunk előtt kinn volt egy cégtábla a házban működő többi cég táblája között. Ma leszereltem ezt a táblát, ezzel végleg lezártam egy korszakot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése