Parlament

Parlament

2024. május 22., szerda

Metastabil állapot

Gyerekkoromban nagyon szerettem a Verne-regényeket (melyik fiú nem?). Talán 10-12 éves lehettem, amikor olvastam a Hector Servadac című könyvet, melyben egy elég vegyes társaságot egy kisbolygó, mely épp csak érinti a Földet, magával ragad és körbe hordoz a Naprendszerben, hogy aztán egy teljes kör után ismét Föld közeli pályára kerülve hőseink visszakerülhetnek szülőbolygójukra.

A regényben sok fizikai érdekesség van, pl. a ritkább légkör miatt már 70 fokon forr a víz, ezért nehezen fő meg a tojás, de az egyik legérdekesebb rész ez volt:

Noha már elég hideg volt, a tenger még mindig nem állt be, mert a vize meg sem mozdult, tükrét még csak szellő sem borzolta. Ilyen körülmények között a víz nehezen fagy be, de ha csak egy lökés éri, bekövetkezik a fagyás...

Nina egyszer-kétszer meglendítette a kezét, majd elhajította a jeget.

Nyomban zizegés, zúgás hallatszott , s egyre tovább és tovább terjedt egészen a látóhatárig.

Nyomban jégpáncél borította az egész Galliai-tengert.

Először hallottam túlhűtött folyadékokról. A hirtelen lehűtött folyadék metastabil állapotban van, kristálycsírák alakulnak ki benne, de nem indul meg a kristályosodás.

Egy kristályosodási góc, ami lehet egy darab kő vagy jég, vagy akár egy ütés, képes kiváltani az azonnali átkristályosodást.

A magyar társadalom is metastabil állapotban volt. A Fidesz betelepedett a centrumba, a tőle balra elhelyezkedő ellenzék széttöredezett, a tőle jobbra levők pedig vagy szalonképtelenek voltak egy ellenzéki összefogásra, vagy ha megtették, rögtön összegyurcsányozták, összesorosozták, összebaloldalizták, összeháborúpártizták őket. Ez a megmerevedett állapot állt fenn 14 éve.

Pedig sok párttól vagy személytől vártuk, hogy kristályosodási góccá válik: az LMP-től 2009-ben, a visszatérő Bajnaitól 2013-ban, a Momentumtól 2017-ben, Márki-Zaytól 2021-ben. Rejtély, hogy miért pont a kegyelmi botrány után színre lépő Magyar Péter lett az a trigger, amely hirtelen ekkora kristályosodást el tudott indítani. Hogy ugyanúgy kifullad-e Magyar Péter mozgalma, mint a korábbiak, az nem tudható. Hogy a rogáni propaganda teljes tüze őrá irányul, az biztos. Richelieu mintha teljesen elvesztette volna fejét, a fékevesztett háborús propaganda minden határon túl nyúlik.

Forrás: 444
A kristályosodás megindult. Az elkövetkező hetek mutatják meg, hogy Magyar Péter csak a triggere volt, vagy képes az élére állni a folyamatnak. De vigyázzatok: a gyors fagyás gyors hőleadással is jár. Tűzbe hoz, átmelegíti a szívet, de lángra is lobbanthat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése