Posztjaim

2024. június 7., péntek

Választás 2024/2 - Önkormányzati választások

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban is le kell szögeznünk egy nagyon fontos dolgot: június 9.-én valójában előrehozott választásokat tartunk, de a régi képviselőtestületek és polgármesterek mandátuma csak októberben jár le, és az újonnan megválasztott tisztségviselők is csak akkor foglalhatják el hivatalukat. Ez valószínűleg sok zavart fog okozni, mármint hogy mit tehet egy leváltott polgármester vagy képviselő a még hátralévő négy hónapban. Viszont egyben lehetőség is az új képviselőtestületeknek, hogy megköttessenek azok az alkuk és együttműködési megállapodások, amelyek után októberben már azonnal munkához lehet látni. Mivel a következő önkormányzati választások 2029 tavaszán, az európai parlamenti választásokkal egy időben lesznek, ezért a most megválasztott önkormányzati testületek és polgármesterek mandátuma csak négy és fél évre szól majd.

Mi, budapestiek négy önkormányzati szavazólapot kapunk majd a kezünkbe (a nemzetiségiek ötöt), eggyel többet, mint 2019-ben. Ugyanis a Fidesz a fővárosi közgyűlés választási szabályain is módosított, mert az érdeke úgy kívánta: ismét képviselőjelölti listáról kerülnek képviselők a testületbe, szemben 2019-cel, amikor is a kerületi polgármesterek (és a kompenzációs listáról bejutottak) alkották a testületet.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz mind a fővárosi közgyűlést, mind pedig a kerületeket igyekezett fiatalokkal leuralni. Sem a fővárosi testületben, sem nálunk az I. kerületben nem került fel a jelöltek közé olyan fideszes, aki 2019 óta tagja a testületnek. Wintermantel Zsolt is legfeljebb újpesti polgármesterségben reménykedhet. Nálunk a kerületben csak a 2022-ben időközi választáson (némi választási csalással) bekerült Fazekas Csillát indítják újra.

Ma derült ki a Fidesz főpolgármester-jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának a visszalépése a jelöltségtől. A hadügyminiszterné kijelentette, hogy támogatói szavazzanak Vitézy Dávidra, ami azért vicces, mert Vitézy annak ellenére, hogy a NER-ből érkezett, a ledollárbaloldizott, leháborúpártizott LMP jelöltje volt. Hát igen, Lehet Más a Politika, pontosabban ilyen is lehet a politika. Furcsa "ellenzéki" párt az, amelyik vezetőjének édesanyja Orbán legszűkebb tanácsadói köréhez tartozik. Állítólag tegnap ő győzködte Orbánt, hogy léptesse vissza Szentkirályit. Minden esetre mára virradó éjszaka a fidelitasosok példás gyorsasággal távolították el Szandi plakátjait a közterületekről.

Csire Balázs: Szódával elmegy

Azért a keresztapa nem hagyja Szentkirályit az út szélén. Én arra tippelek, hogy Sára Botondot váltja majd a főispáni székben, hiszen Sára polgármesterjelölt a Józsefvárosban, de a fővárosi listán is az előkelő második helyen van.

Ami az I. kerületet illeti, itt már 2022 óta konfúz a helyzet. Hiába volt 2019-ben az ellenzéki összefogásnak kétharmados többsége, a Fidesz két jobbikos képviselőt, Varga Dánielt és Zsitnyák János átállította a "sötét oldalra", mondjuk ki nyíltan, megvették őket kilóra. Varga Dániel idén már a Fidesz jelöltjei között szerepel. 2022-ben a momentumos Gelencsér Ferencet országgyűlési képviselővé választották, helye megüresedett, és a fideszes Fazekas Csilla megválasztásával egy fős többsége lett a Fidesznek a testületben. Innentől kezdve pokollá tették a polgármester V. Naszályi Márta életét. Ráadásul most azzal kampányolnak, hogy meg kell végre szüntetni a káoszt a kerületben. Ez pont olyan, mint amikor a görény bemegy a tyúkólba és azt mondja, menjen ki az összes tyúk, mert büdös van.

Kerületi polgármesterjelöltünk, Böröcz László két éve az országgyűlési választáson kikapott a jelenlegi parlament legsótlanabb képviselőjétől, Csárdi Antaltól, ezért most polgármesterként szeretne visszatérni, és anyagi erőforrásokat és nemtelen eszközöket nem kímélve gázol át mindenkin. Valószínűleg neki sokkal fontosabb saját karrierje, mint a kerület érdeke.

A mi egyéni választókörzetünk fideszes jelöltjét régóta ismerjük, mert fia a mi Petránkkal járt egy osztályba az általánosban, többször voltak nálunk zsúrban. A múltkor becsöngetett szórólapozni, kedvesen elbeszélgettünk, de nem árultam el neki, hogy a mi szavazatunkra ne számítson.

Vasárnap felöltöm karácsonyi pólómat (egy piros orrú rénszarvas van rajta) és úgy megyek szavazni. Orsi lányunk és unokánk pont itthon lesznek, úgyhogy most tényleg eleget teszünk annak, hogy mindenki vigyen magával még egy embert: Orsi is jön velünk szavazni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése